Ghid pentru alegerea culorilor potrivte în casa ta

2

În procesul unei amenajări interioare, alegerea culorilor potrivite este la fel de importantă ca fiecare piesă de mobilier pe care o cumperi, relatează lovedeco.ro 

Fie calde sau reci, culorile ajută la crearea atmosferei interioare dorite, pot schimba percepţia asupra spaţiului şi ajută la îmbunătăţirea stilului de viață.

Nu este uşor să alegi paleta de culori pentru casa ta, dar nu-i nicio misiune imposibilă, mai ales dacă ai la îndemână câţiva paşi pe care să-i urmezi. Cu ajutorul ghidului de mai jos, alegerea culorilor potrivite pentru casa ta va fi un proces plăcut şi uşor.

1. Roata culorilor – primul pas în combinarea culorilor

alegerea culorilor potrivite - roata culorilor

Înainte de a da bani pe nenumărate cutii cu vopsele, este important să știi de unde vin ele şi cum le poți combina. Alegerea culorilor potrivite înseamnă înţelegerea, dar mai ales cunoaşterea roatei culorilor – prietenul cel mai bun al oricărui designer.

Cei mai mulți dintre noi cunoaştem roata culorilor, diagramă pe care am desenat-o de nenumărate ori în clasele primare. Desenul de bază conţine culorile primare – roşu, galben şi albastru – și  cele secundare – verde, oranj şi violet. Împreună formează acele combinaţii de culori complementare pe care le foloseam mereu în şcoală. Sunt soluţia cea mai rapidă atunci când nu ştii cu ce se mănâncă teoria culorilor.

alegerea culorilor potrivite - roz-verde

Dar roata culorilor nu se rezumă la cele șase culori. Ea conţine diferite nuanţe şi tonuri, care atunci când sunt combinate pot crea atmosfera pe care ţi-o doreşti în propria locuinţă.

alegerea culorilor potrivite - albastru - oranj

Orice două culori opuse pe roată sunt culori complementare. Efectul obținut este unul intens, care poate transforma aerul relaxat al unei încăperi într-unul apăsător.

De aceea, dacă vrei să le incluzi pe amândouă în design, secretul stă în cantitatea de culoare folosită în proporţie cu complementarul ei (o pătrime de roşu la trei pătrimi de verde, o treime de portocaliu la două treimi de albastru etc).

Desigur, poţi opta şi pentru o culoare dominantă, iar culoarea complementară ei să fie doar un accent cromatic reprezentat prin diferite accesorii (obiecte mici de mobilier, obiecte decorative, plante etc).

alegerea culorilor potrivite - turcoaz - oranj

Dacă doreşti o combinaţie de culori care se află în armonie unele faţă de celelalte, poţi opta pentru culori analog. Astfel de combinaţii folosesc două, trei sau maxim patru culori alăturate de pe roata culorilor.

alegerea culorilor potrivite - culori analog

Triadele de culori sunt combinaţia perfectă atunci când vrei o culoare de contrast în paletarul tău. Culorile alese formează un triunghi echilateral pe cerc şi acesta conţine o culoare dominantă şi două culori blânde care echilibrează combinaţia.

alegerea culorilor potrivite - triade de culori

Schema culorilor complementar divizate porneşte de la triadă. În acest caz, baza triunghiului este mai îngustă, conține două culori analog, iar a treia culoare este cea de contrast.

alegerea culorilor potrivite - culori complementar divizate

Schema culorilor tetradice sau cea a culorilor în pătrat presupune utilizarea a patru culori aflate în colţurile unui dreptunghi sau pătrat. Astfel, poți alege atât perechi de culori analog, cât şi perechi de culori complementare.

Nu există reţeta perfectă în alegerea culorilor potrivite, dar cel mai important lucru este să nu îţi încarci paletarul cu mai mult de trei, patru culori. Cu cât ai mai multe culori, cu atât este mai greu să le pui în echilibru. Rezultatul poate fi unul dezastruos.

2. Culori, nuanţe, tonuri

În cazul în care doreşti să foloseşti aceeaşi culoare la interior, dar fără să o repeţi în fiecare încăpere, poţi apela la tonuri de culoare. Pornști de la o culoare saturată, puternică, iar prin amestecarea ei cu alb sau negru obţii tonuri de culoare pe care le poţi folosi în camere diferite. Acel roşu puternic și energic din living poate fi transformat într-un roşu deschis sau roz somon pentru dormitor sau baie.

Nuanţele se obţin atunci când combini două culori în încercarea de a face trecerea de la o culoare la alta. Ele sunt alegerea perfectă atunci când ai două culori preferate şi vrei să găseşti culori asemănătoare, care sunt în armonie cu cele două.

3. Înţelegerea spaţiului

Ca să înțelegi mai bine spațiul pe care urmează să-l amenajezi, pune-ți următoarele întrebări:

Camerele sunt înalte sau joase, late sau înguste?
Camerele sunt luminoase sau întunecate?
Cum se leagă încăperile între ele?
Ce este vizibil din fiecare camera în parte?
Doreşti să existe o legătură între spaţii sau vrei ca fiecare în parte să aibă personalitatea sa?

Pentru fiecare spațiu, indiferent că vorbim despre un apartament, o casă open-space sau un spaţiu decomandat, există soluţii smart de amenajare.

Culorile deschise, pastelate sunt recomandate pentru camerele întunecate. Dacă o încăpere este prea înaltă, vopsirea tavanului într-un culoare închisă creează impresia de înălţime mai mică. Peretele central vopsit micşorează spaţiul.

Prin vopsirea pereţilor laterali, un spaţiu lat pare mai îngust. Dacă vopseşti toţi pereţii în aceeaşi culoare, sau dacă tavanul şi podelele sunt vopsite la fel, creezi impresia unui spaţiu mai mare decât este în realitate.

alegerea culorilor potrivite - tavan vopsit

4. Psihologia culorilor

Un alt pas important în alegerea culorilor potrivite este și stilul de viață pe care îl ai sau pe care dorești să îl ai. Culorile îți pot oferi motivația de care ai nevoie atunci când lucrezi sau relaxarea dinainte de somn.

Dacă doreşti un spaţiu care abundă în energie, vitalitate şi optimism, roşu, galben sau oranj sunt culorile cheie. Acestea sunt de multe ori folosite în spaţiile în care există activitate constant, cum ar fi bucătăria, zona de luat masa sau birourile.

Dacă eşti adeptul unei atmosfere liniştite, relaxante, atunci recomandat ar fi să alegi culorile naturii, precum nuanţe de verde, albastru sau maro. Ele sunt recomandate în spaţiile destinate relaxării, precum dormitorul sau zona de living.

alegerea culorilor potrivite - psihologia culorilor

5. Magia tapetului

Dacă eşti fan al culorilor, dar nu agreezi suprafeţe mari pictate în aceeaşi nuanţă, tapetul poate fi o soluţie de mijloc care satisface şi cele mai pretenţioase suflete. Le poţi găsi în diferite forme, dimensiuni, culori şi modele, simple sau texturate. Tapetul reprezintă un mod inovativ de a-ţi transforma spaţiul interior fără ca acesta să fie plictisitor.

alegerea culorilor potrivite - tapet

6. Accesorii şi accente de culoare

În cazul în care ţi-e frică de angajamentul pe care îl presupune vopsirea completă a unor pereţi sau nu ştii exact ce culori ţi-ar plăcea să te întâmpine zi de zi când ajungi acasă, cel mai bun lucru este să-ţi aduci un pic de culoare în viață prin accesorii precum draperii, tablouri sau covoare care pot fi uşor schimbate (sau ascunse în dulap) atunci când nu îţi mai plac. În felul ăsta, atmosfera interioară a casei poate fi constat reîmprospătată, fără stresul cauzat de zugrăvire.

7. Mereu în trend

Dacă te-a părăsit inspirația, poţi oricând să vezi ce spun specialiştii în ceea ce priveşte culorile potrivite. Fie că este vorba de Pantone, Benjamin Moore sau Sherwin-Williams, culorile anului sunt determinate de ei.

Atât Benjamin Moore cât şi Sherwin-Williams au ales o nuanţă blândă de roz numită First light (Benjamin Moore) şi Romance (Sherwin-Williams). Aparent, anul 2020 se anunța a fi un an în care regăsim calmul şi optimismul în interiorul propriei locuinţe.

8. Testarea culorilor

Probabil cel mai important lucru este să testezi culorile pe care le-ai ales pentru casa ta, ca să vezi dacă se potrivesc cu adevărat în încăperile pentru care sunt predestinate. Vopseşte porţiuni restrânse ale pereţilor atât în dreptul ferestrei, cât şi în locuri mai întunecate. Combină-le cu piese de mobilier şi texturi sau alătură-le altor culori. Observă cum este influențată culoarea în diferite situaţii şi abia atunci ia o decizie.

9. Inspiraţie de la experţi

Dacă te-ai certat cu inspiraţia sau te afli în criză de timp, aruncă un ochi la lucrările marilor artiști. Nu este nimic greşit din a te inspira de la personalităţi precum Hokusai, Claude Monet sau Andy Warhol. Studiază opere de artă, alcătuieşte-ţi propriile palete de culori pe baza picturilor preferate, ia pensula şi treci la treabă.

Dacă nu vrei să te inspiri de la alții, atunci întoarce-ți privirile spre natură. Gândeşte-te unde te simţi cel mai relaxat, la plajă, în grădina cu flori, la munte şi analizează culorile care alcătuiesc tabloul pe care dorești să-l ai în propria locuință. Vei observa că paleta de culori este de obicei restrânsă la câteva culori desaturate şi o culoare de accent, pe care le poţi aplica şi la interior.

alegerea culorilor potrivite - experti

Procesul de alegere a culorilor potrivite pentru casa ta poate fi unul îndelungat și plin de încercări. Totul depinde de preferinţele proprii, de atmosfera şi stilul pe care doreşti să-l regăseşti în propria locuinţă.

Lasă-ne în comentarii câteva gânduri, sfaturi şi poze despre cum ai reuşit să câștigi tu această bătălie a culorilor.

2 comentarii

  1. […] În procesul unei amenajări interioare, alegerea culorilor potrivite este la fel de importantă ca fiecare piesă de mobilier pe care o cumperi, relatează lovedeco.ro  Fie calde sau reci, culorile ajută la crearea atmosferei interioare dorite, pot schimba percepţia asupra spaţiului şi ajută la îmbunătăţirea stilului… Cititi mai multe aici: Ghid pentru alegerea culorilor potrivte în casa ta […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here