Sapodilla sau palmierul marmeladă

1

Sapodilla (Manilkara zapota) este un arbore tropical cu frunze veșnic verzi, originar din America Centrală și Caraibe. Are numeroase denumiri ȋn funcţie de ţară: palmierul marmeladă, chiku (India), ya (Guatemala), zapota (Venezuela), zapotillo (Mexic), nispero (Puerto Rico), etc.

Este apreciat ȋn zona tropicală și subtropicală pentru fructele sale care se consumă proaspete.

Are o creștere lentă și trăiește mult. Ajunge pȃnă la 30 m ȋnălţime.

Este rezistent și nu se rupe ȋn timpul furtunilor cu vȃnturi puternice. Din lemnul său s-au construit temple care au rezistat sute de ani, se confecţionează mobilă, podele, diverse unelte și traverse pentru căi ferate.

Latexul extras din trunchiul copacului era folosit de azteci pe post de gumă de mestecat. Ȋn același scop a fost utilizat și ȋntre 1890-1940, ȋn SUA, ulterior fiind ȋnlocuit cu produse sintetice.

Se obţinea prin efectuarea unor tăieturi ȋn zig-zag, la ȋnălţime de 10 m și colectarea ȋn diverse vase.

Cel care a realizat ce potenţial are acest material a fost Thomas Adams, un inventator american (1818-1905). Acesta a experimentat mai ȋntȃi obţinerea unui material pe baza latexului extras din sapodilla care să ȋnlocuiască cauciucul natural care era foarte scump. A decis apoi că este mai bine să ȋl folosească la fabricarea gumei de mestecat, inventȃnd și o mașină care să o producă.

 Vezi și: Pinul surubelnita, un copac tropical cu fructe delicioase

Sapodilla- aspect

Frunzele de Manilkara sunt compuse, lucioase, eliptice, cu lungime de 7-11 cm.

Florile sunt mici, bej și amintesc de un clopoţel.

Fructele, cu formă de ou, au coaja maro și miezul galben. Se coc la 4-6 luni după ȋnflorire. Producţia este cu atȃt mai abundentă, cu cȃt copacul se maturizează. Astfel, la zece ani, va produce ȋn jur de 1 mie de fructe, iar la 30-35 de ani, 2500-3000 fructe pe an.

Culese cȃnd sunt mature, dar tari, se coc ȋn 10-20 de zile. Rezistă bine la transport și se păstrează pȃnă la 3 săptămȃni ȋn frigider.

Atenţie! Seminţele sunt toxice.

Frunzele, fructele și seminţele se folosesc ȋn medicina tradiţională la tratarea unor afecţiuni precum: probleme pulmonare, pietre la rinichi, afecţiuni ale vezicii urinare, etc.

Sursa foto: www.louiesnursery.com, www.practicalprimate.com

un comentariu

  1. […] Sapodilla (Manilkara zapota) este un arbore tropical cu frunze veșnic verzi, originar din America Centrală și Caraibe. Are numeroase denumiri ȋn funcţie de ţară: palmierul marmeladă, chiku (India), ya (Guatemala), zapota (Venezuela), zapotillo (Mexic), nispero (Puerto Rico), etc. Este apreciat ȋn zona tropicală și subtropicală pentru… Cititi mai multe aici: Sapodilla sau palmierul marmeladă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here