Grădinile nocturne, minunile de sub clar de lună

2

Grădinile nocturne sunt acele grădini ce se pot admira ȋn întunericul nopții. Aici vom ȋntȃlni flori albe sau cu culori deschise, cu parfum puternic, cărora li se pot adaugă elemente care să ȋncȃnte și celelalte simţuri, sunetele și texturile diferite completȃnd armonios tabloul.

Grădinile nocturne-planificare

Pentru a amenaja o astfel de grădină vom alege plante ţinȃnd cont de momentul de ȋnflorire, ideal fiind să avem flori de la ȋnceputul primăverii pȃnă cȃt mai tȃrziu, ȋn toamnă.

Grădinile nocturne pot ocupa suprafeţe variabile, de la un colţ pȃnă la ȋntreaga curte. Este important să identificăm dinainte locul de unde le vom privi, fie că este vorba despre o terasă, un balcon, un foișor sau o fereastră și să stabilim direcţia din care vor fi luminate de lună și de felinare. Altfel, riscăm ca frumuseţea lor să rămȃnă ascunsă ȋn noapte. Ȋn plus, umbrele prelungi ale crengilor ȋnflorite pot adăuga mult farmec peisajului.

Grădinile nocturne-ce specii de plante alegem?

Alegerea plantelor se face ţinȃndu-se cont de momentul de ȋnflorire, ideal fiind să avem flori de la ȋnceputul primăverii pȃnă cȃt mai tȃrziu, ȋn toamnă.

Dintre speciile potrivite ȋntr-un astfel de proiect amintim: ghiocei, lalele, narcise, brumărele pitice (Phlox subulata), regina nopţii, azalee, rhododendron, magnolii, iasomie, liliac, floare păianjen (Cleome hassleriana), margarete, Fothergilla, călin, petunii, Cephalantus occidentalis sau Dicentra spectabilis. Petalele lor albe vor reflecta lumina lunii făcȃndu-le vizibile privirii.

Vezi și: Cephalantus occidentalis un copacel cu globulete parfumate

Putem folosi și plante cu frunze argintii sau care prezintă dungi albe, dar ar fi păcat să ne rezumăm numai la imagini, fară a adăuga și sunete grădinii. Susurul unei fȃntȃni arteziene, foșnetul ierbii, trilurile păsărilor ascunse ȋn tufele parfumate sau cȃntecul broscuţelor dintr-un iaz artificial, pot crea o atmosferă de poveste.

Alte elemente de care ne putem folosi sunt băncuţele, pergolele și aleile din pietre albe care pot ȋmpărţii și ȋncadra grădina.

Vezi și: 5 idei de iluminare a gradinii toamna

Sursa foto: www.gardencentermag.com

 

 

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here