Grădinile verticale, estetice şi utilitare

0

Grădinile verticale combină estetica și utilitatea în medii în care plantele nu ar crește de obicei și sunt din ce în ce mai apreciate de fanii grădinăritului urban, pentru că arată spectaculos și sunt ușor de întreținut. Plantele trebuie alese ținând cont de mediul în care este construită grădina – climatul local, expunerea la soare sau la surse de lumină artificială, scopul fiind de a crea o priveliște plăcută pe tot parcursul anului.

Grădinile verticale de interior purifică aerul, acționează ca izolator fonic și termic, reglând totodată nivelul umidității și temperatura. Putem spune chiar că o grădină verticală își creează microclimat indiferent unde este amplasată. Dacă este amenajată într-o companie, nivelul stresului și probabilitatea apariției  depresiilor în rândul angajaților scad semnificativ, în timp ce confortul lor crește, iar calitatea aerului se îmbunătațește.

Alt avantaj este că grădinile verticale rețin precipitaţiile parţial, reducând cantitatea de apă care ajunge la nivelul clădirii. Totodată, în interior pereţii vii ajută la umidificarea aerului uscat sau la reţinerea vaporilor în medii cu umiditate ridicată.

gradinav2

Numite şi pereţi vii, grădinile verticale ilustrează principiul oraşelor contemporane: dacă nu ne mai putem extinde orizontal, o vom face pe verticală. Structurile grădinilor verticale pot fi fixe, aplicandu-se ca decor pe pereţi existenţi, sau mobile, când pot fi utilizate pentru delimitare si organizare a spaţiului. Grădinile verticale oferă o serie de avantaje mai ales în orașele mari, unde se simte nevoia vegetației.

Inițial au fost grădinile pe acoperișuri, apoi oamenii au devenit creativi și așa au apărut cele pe verticală. Deși e greu de imaginat că un strat de sol suficient de gros sau mușchi poate fi fixat în alt plan decât cel orizontal, procedeul de stabilizare a solului e mai simplu decât își închipuie mulți – constă în montarea unor “buzunare”, unul sub altul, pe același perete. Acestea sunt realizate din straturi de materiale diverse, cu proprietăți hidroizolante, care pot absorbi surplusul de apă și care în același timp protejează peretele. Interesante din punct de vedere decorativ și benefice pentru organismul nostru, grădinile verticale câștigă din ce în ce mai mulți adepți și în România.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: milkwood.net

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here