Guava de Chile, un fruct ȋndrăgit de regina Victoria

1

Guava de Chille (Ugni molinae) este un arbust originar din America de Sud, din Chile și Argentina. Face parte din familia mirtului.

Ajunge la dimensiuni de 90-180 cm ȋnălţime și 90-180 cm lăţime. Frunzele sale rămȃn verzi tot anul.

Se cultivă de multă vreme pentru aspectul său atractiv și pentru faptul că are ceva de oferit ȋn fiecare anotimp.

Primăvara, apar florile cu formă de clopoţel, de culoare roz sau albă care răspȃndesc un parfum ameţitor.

Vara, se coc fructele roșii, sferice, asemănătoare unor afine, cu gust dulce ce aminteste de cel al căpșunilor. Acestea se pot consuma atȃt crude cȃt și gătite fiind folosite ȋn gemuri, prăjitura Kuchen și ȋntr-un desert tradiţional chilian, murta con membrillo, realizat prin fierberea unor felii de gutui, guava și zahăr.

De asemenea, prin măcinarea seminţelor se obţine o pudră ce poate ȋnlocui cafeaua.

Ȋn celelalte anotimpuri, frunzele lucioase, ovale, de un verde ȋnchis, toamna, inundate de purpuriu, aduc un plus de farmec oricărei grădini. Ȋn plus, ceaiul realizat prin fierberea lor este plăcut aromat.

Toate acestea au făcut să fie una dintre plantele preferate de regina Victoria a Marii Britanii care a promovat-o ȋn regat.

Vezi și: Arbustul cu fragute, un arbust care infloreste iarna

Guava de Chile-ȋngrijire

Guava de Chile nu este greu de ȋngrijit.

Are nevoie de expunere directă la soare, de un sol umed, dar bine drenat. Nu este pretenţioasă cȃnd este vorba despre tipul de sol, putȃndu-se dezvolta atȃt pe unul argilos sau calcaros, cȃt și pe nisipuri sau lut. Tolerează un pH cuprins ȋntre slab alcalin și slab acid.

Este o specie rezistentă la secetă.

Cei care vor să ȋl cultive, pot alege din mai multe varietăţi ale acestui arbust dintre care amintim Butterball cu flori roz și Flambeau cu frunze dungate, mărginite cu roz.

Sursa foto: www.c1.staticflickr.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here