Gutuiul japonez, tufa ale cărei fructe se coc ȋn octombrie

1

Gutuiul japonez (Chaenomeles speciosa) este o plantă originară din China care face parte din famila Rosaceae.

Numele știinţific al speciei provine din limba greacă, chaenomeles ȋnsemnȃnd măr desfăcut, cu referire la asemănarea fructelor cu cele ale mărului.

Crește sub formă de tufă ce ajunge la 90-200 cm ȋnălţime și se ȋntinde pȃnă la 120 cm. Crengile sale sunt dese și prezintă spini.

Se folosește la formarea gardurilor vii, la fixarea solului, ca element central ȋn decorarea grădinilor și parcurilor. Este una dintre plantele care se pot transforma ȋn bonsai.

Înflorește la sfȃrșitul primăverii, ȋn perioada aprilie-mai. Florile au diametru de 2,5-3 cm, 5 petale și o culoare vie, roșu-portocaliu.

Acestea sunt urmate ȋn toamnă, de fructe sferice, parfumate, cu diametru de 3 cm. Nu sunt toxice, dar gustul lor amar-acru este neplacut. Au un conţinut ridicat de pectină și de minerale precum potasiu, magneziu, fier, cupru, zinc, sodium și calciu.

În unele zone se folosesc la prepararea gemurilor și a unor băuturi alcoolice, dar se culeg după jumătatea lui octombrie, după ce au fost atinse de cȃteva ori de brumă.

Frunzele sunt ovale, cu lungime de 5 cm și ușor zimţate.

Vezi și: Catina,fructul minune

 Gutuiul japonez-ȋngrijire

Gutuiul japonez preferă zone ȋnsorite si soluri cu umiditate medie, bine drenate.

Plantele mature pot tolera seceta și gerul, dar numai pe perioade scurte.

De asemenea, rezistă la poluarea din orașe fiind folosit ȋn aranjamentele de lȃngă șosele.

Dacă se dorește toaletarea tufelor, aceasta se poate face numai după trecerea perioadei de ȋnflorire.

Se ȋnmulţește prin seminţe, butași, drajoni sau marcotaj.

Cum este o plantă care atrage privirile și cum este ușor de ȋngrijit, au fost obţinute numeroase varietăţi dintre care se remarca: Toyo Nishiki cu flori roșii, albe și roz, Orange Storm cu flori duble, portocalii, Old Red cu flori roșii și Falconnet Charlet cu flori duble, de culoarea somonului.

Falconnet Charlet

 Sursa foto: www.galerie.uspza.cz, www.gardenia.net

un comentariu

  1. […] Gutuiul japonez (Chaenomeles speciosa) este o plantă originară din Japonia și China care face parte din famila Rosaceae. Numele știinţific al speciei provine din limba greacă, chaenomeles ȋnsemnȃnd măr desfăcut, cu referire la asemănarea fructelor cu cele ale mărului. Crește sub formă de tufă ce… Cititi mai multe aici: Gutuiul japonez, tufa ale cărei fructe se coc ȋn octombrie […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here