Hebe, planta veșnicei tinereţi

2

Hebe sp. sunt plante ce cresc sub formă de tufe cu aspect compact, cu ȋnălţime de 1-2m și deseori, formă semisferică. Frunzele lor rămȃn verzi tot anul.

Fac parte din familia Plantaginaceae.

Din cele peste 100 de specii care fac parte din acest gen, majoritatea ȋși au originea ȋn Noua Zeelandă, numai cȃteva fiind endemice pentru America de Sud și Australia.

Numele genului provine de la zeiţa Hebe, zeiţa tinereţii veșnice.

Florile lor sunt albe, roșii, albastre sau violet ȋn funcţie de specie.

Perioada de ȋnflorire durează de la jumătatea verii pȃnă la finalul lui noiembrie.

Vezi și: Ciulinul albastru, sferele colorate din gradina de vara

Hebe -ȋngrijire

Aceste plante preferă un sol umed, dar bine drenat, cu pH neutru deși pot crește și pe soluri ușor alcaline sau ușor acide. Au nevoie de expunere directă la razele soarelui. Lipsa luminii duce la reducerea numărului de flori.

Pot tolera pentru perioade scurte, seceta și temperaturile joase.

În iernile geroase se recomandă mutarea plantelor ȋn sere sau alte spaţii protejate, unde temperatura să nu scadă sub 5 grade Celsius.

Sunt folosite ȋn rocării unde se ȋmbină armonios cu plante de ȋnăţimi reduse, la formarea gardurilor vii, ȋn parcuri și amenajări stradale.

Cum plantele din acest gen sunt ușor de ȋntreţinut și au un aspect atractiv atȃt prin flori cȃt și prin frunziș, s-au obţinut numeroase varietăţi. Dintre cele mai apreciate, amintim:

Hebe Caledonia, cu dimensiuni reduse, flori albastre, frunze lucioase, roșii iniţial, dar verzi la maturitate și cu tulpină roșiatică.

Hebe Grace Kelly care crește pȃnă la 60-90 cm, cu inflorescenţe purpurii și frunze cu dungi albe.

Hebe Wiri Blush cu flori roz aprins și frunze verzi cu margini roșii. Crește pȃnă la 120 m și poate forma un gard viu dens.

Hebe Variegata cu frunze dungate, verde-gri cu margini gălbui. Crește pȃnă la 150-180 cm.

Hebe Silver dollar care are dimensiuni reduse, de numai 30 cm ȋnălţime și frunze dese, gri. Iarna, cele de la vȃrful crengilor devin roșii.

Hebe Purple pictures cu flori mov. Înflorirea are loc ȋn iunie și apoi, toamna, ȋn octombrie-noiembrie.

Sursa foto: www.gardentags.com, www.garden.org

 

 

 

 

 

 

 

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here