Iarba codiţă de iepuraș

1

Iarba codiţă de iepuraș (Lagurus ovatus) este un tip de iarbă ornamentală, originară din zona Mării Mediterane. A fost introdusă ȋn UK, SUA și Australia, ȋn unele zone devenind invazivă.

Crește sub formă de tufe cu ȋnălţime de 0,3-0,6 m, dimensiunea maximă fiind atinsă ȋn 1-2 ani. Are frunze subţiri, liniare, verzi-gri, flexibile. Florile sale sunt grupate ȋn inflorescenţe de tip panicul, de culoarea fildeșului, cu o textură ce amintește de codiţa unui iepuraș. Perioada de ȋnflorire durează 4 săptămȃni și are loc pe timpul verii.

Toamna după formarea seminţelor, “codiţele de iepuraș“ devin maronii-aurii.

Vezi și: Fantana de iarba

Iarba codiţă de iepuraș-ȋngrijire

Specia face parte din familia Poaceae. Este o plantă perenă, rezistentă la secetă care preferă solurile nisipoase sau calcaroase, expuse soarelui.

Cum ȋngrijirea sa se face fără prea mult efort, este ideală pentru cei care abia descoperă tainele grădinăritului.

Se ȋnmulţește prin seminţe care se seamănă la distanţă de 30 cm unele de celelalte. Germinarea are loc după 2-3 săptămȃni.

Udarea se face doar după ce se usucă stratul superficial al solului.

Este rezistentă la atacul insectelor și al altor dăunători.

Nu necesită tăieri primăvara.

Iarba codiţă de iepuraș  se poate folosi ȋn grădini anuale unde adaugă o notă jucăușă, ȋn grădini cu design de tip xeriscape, ca plantă de ghiveci si uscată, ȋn diverse aranjamente.

Pentru ultima variantă, se recoltează după formarea “pufului”, se leagă ȋn bucheţele folosind o panglica sau o sfoară de bumbac și se pune la uscat cu capul ȋn jos ȋntr-o ȋncăpere aerisită, ȋntunecoasă. După 2-3 săptămȃni, se verifică prin rupere codiţei. Dacă aceasta este ȋncă flexibilă, se mai lasă cȃteva zile.

Uscate astfel, florile vor rezista mai mult de un an.

Preţul unui plic cu 200 de seminţe de iarba codiţă de iepuraș este de 7,5 lei pe www.seminteplante.ro

Sursa foto: www.mullerseeds.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here