Iasomia, un izvor de parfum ȋmbătător

1

Luna mai nu aduce numai zile mai lungi, mai călduroase ci și mai parfumate. Iasomia, salcȃmul, liliacul, glicina și stȃnjeneii răspȃndesc pe străzi miresme ȋmbătătoare.

Iasomia (Philadelphus coronarius) este o plantă originară din sudul estul Europei care crește sub formă de tufă. Aceasta are aspect compact, dens, o creștere rapidă și poate poate depăși 3m ȋnălţime. Dacă nu se intervine prin tăieri, ia aspect de fȃntȃnă, cu crengile orientate către sol.

Florile sale deosebit de parfumate au un diametru de 2,5 cm și sunt grupate ȋn raceme.  Pot fi simple sau duble. Dimensiunea lor și cele 4 petale alb-gălbui le fac să semene cu florile de portocal de unde și denumirea de portocal fals, denumire cu care este cunoscută această specie.

Perioada de ȋnflorire durează pȃnă la 2 săptămȃni.

Frunzele sale de un verde intens sunt ovate au lungime ce variază ȋntre 7-15 cm.

Citește și: Calinul, arbust decorativ ce atrage multe pasari in gradina

Iasomia-ȋngrijire

Iasomia preferă solurile unede, bine drenate, bogate ȋn substanţe nutritive, expuse soarelui. Se adaptează ușor și la condiţii de semiumbră. Este o plantă rezistentă la secetă și vȃnturi puternice.

Plantarea se face ȋn martie sau toamna, după jumătatea lui noiembrie. De preferinţă se alege o zonă cu orientare spre est, vest sau sud.

Se recomandă ca primăvara, ȋn jurul rădăcinii, să se adauge un strat de compost.

Dacă doriţi să toaletaţi iasomia, efectuaţi tăierile vara, după scuturarea florilor.

Pe piaţă sunt disponibile numeroase varietăţi dintre care amintim: Avalanche care crește pȃnă la 120-150 cm, Belle Etoile care crește pȃnă la 180 cm, Manteau d’Hermine care are ȋnălţime redusa, de 60-90 cm, Variegatus cu frunze dungate  și  Aureus cu frunze galbene.

Iasomia se poate folosi la amenajarea gardurilor vii, a paravanelor verzi, a grădinilor nocturne, dar și ca element central ȋn grădini și parcuri.

Sursa foto: Wikimedia

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here