Călinul, arbust decorativ ce atrage multe păsări ȋn grădina

0

Călinul este un arbust originar din Europa, Asia şi nordul Africii.  Creşte ȋn general, până la ȋnălţime de 4 m, iar coroana sa ajunge la un diametru de 2,5 m. Atinge ȋnălţimea maximă de 8 m, pe la vârsta de 10-20 ani.

Florile albe sunt grupate ȋn inflorescenţe care la varietatea Roseum, seamănă cu un bulgare de zăpadă. Roseum are flori sterile, nefructificând. Frunzele călinului au lungime ȋntre 4 si 12 cm şi se colorează toamna ȋn roşu şi roz, oferind un adevărat spectacol al nuanţelor.

Călinul-plantare

Preferă solurile umede, dar bine drenate şi se dezvoltă bine ȋn zone cu soare sau parţial umbrite. Creşte atât pe solurile cu pH acid, cât şi pe cele cu pH neutru şi alcalin, fiind puţin pretenţios la acest capitol. Temperaturile scăzute nu ȋl afectează, supravieţuind iernilor geroase.

Ȋn general, călinul este rezistent la boli şi la atacul insectelor. Totuşi, cei care ȋl plantează trebuie să aibă grijă la afide şi la mucegaiul praf şi să aplice corect tratamentele necesare.

Se ȋnmulteşte prin marcotaj şi butaşi. Pentru a permite creşterea armonioasă a coroanei, distanţa dintre plante trebuie să fie de minim 4 m.

Călinul poate fi folosit la realizarea gardurilor vii, pentru a ascunde ziduri şi magazii sau pentru a crea grădini ȋn trepte.

Planta ȋnfloreşte ȋncepând din cel de-al doilea an de viaţă. Tăierile radicale trebuie evitate, iar cele prin care se ȋndepartează crengile uscate sau se corectează coroana se vor face ȋn perioada septembrie-octombrie. Tăietura trebuie sigilată cu ceară pentru a permite vindecarea rapidă şi a evita efectele negative ale unui eventual ȋngheţ timpuriu.

Florile călinului atrag albine, fluturi şi molii, iar fructele sale roşii, care rezistă peste iarna, sunt consumate cu plăcere de către păsări, fiind astfel un element  important ȋn grădină pentru cei care vor să protejeze animalele sălbatice.

Pe www.emag.ro un ghiveci cu călin, plantă cu ȋnălţime de 125-150 cm, costă  175 lei.

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here