Jujuba, o plantă exotică rezistentă la ger

2
Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Măslinul dobrogean, așa cum i se spune în țara noastră datorită regiunii în care crește are denumirea științifică Ziziphus jujuba. Mai este denumit și corn turcesc, finap, curmal chinezesc, curmal roșu sau jujub. Această specie rară a florei românești se poate adapta ușor în țara noastră și în alte zone decât Dobrogea. Ar putea fi cultivată și valorificată pe terenurile aride din zonele de câmpie, în partea de sud a țării, Banat și Câmpia de vest sau în zone stâncoase unde are acces la apa din subteran (calitatea fructelor fiind influențată de acest aspect).

Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Aici găsim terenuri propice dezvoltării în bune condiții a curmalului chinezesc pentru faptul că nu are nevoie de soluri fertile, este rezistent la frig. Tolerează ierni relativ reci cu temperaturi care ajung până la aproximativ -15 ° C, îi plac verile fierbinți, suportă seceta, preferă solurile nisipoase, soluri lipsite de apă și soluri sărăturate. Planta suportă aceste condiții extreme deoarece prezintă spini și noduri, iar frunzele păstrează apa în tulpina curmalului.

Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Datorită cultivării sale extinse, curmalul roșu este greu de stabilit de unde provine și totuși țara de origine este considerată a fi Asia de Sud, între Liban, nordul Indiei și China Centrală și de Sud. Ulterior a apărut în Europa de Sud-Est unde se întâlnește cu preponderență în estul peninsului balcanice, în Turcia. În Bulgaria este cunoscută sub numele de „hinap” sau „finab” în partea estică crește sălbatic dar este și un arbust de grădină, păstrat pentru fructele sale. Și în Dobrogea această plantă creşte sălbatic în zonele de stepă şi silvostepă, cu soluri şi stâncării calcaroase. Pe teritoriul României măslinul dobrogean este foarte rar, se poate întâlni în câteva zone din Dobrogea, la sud între localitățile Hârșova, Jurilovca și la nord Măcin, regiune unde planta este amenințată datorită faptului că este o specie necunoscută pe aceste meleaguri și din cauza defrișărilor cu foc.

Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Citește și Un arbust plin de flori primăvara și de fructe aurii toamna

Cum arată Ziziphus jujuba? La maturitate deplină poate fi de mărimea unui copac, dacă însă are o creștere controlată va fi un arbust de foioase de talie mică care atinge o înălțime de 5-12 metri cu ramuri spinoase. Fructul are formă ovală de culoare verde, comestibilă când este imatur cu consistența și gustul unui măr, când fructul este copt are culoarea maro și este asemănat cu o măslină, și în cele din urmă încrețit când este comparat cu o curmală.

Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Din punct de vedere culinar Jujube este o plantă rară, gustoasă şi sănătoasă. Fructele se consumă proaspete sau zaharisite. În China și Coreea se fac ceaiuri, oțet, siropuri, suc sau băuturi fermentate pe bază de jujuba, afumate sau glazurate se servesc ca gustare. Ținute în alcool acestea se folosesc iarna în diferite preparate. În India, fructele de jujuba se ususcă, apoi se fac pudră și in combinație cu alte condimente se obțin mixuri populare sau se fac prăjituri numite ilanthai vadai sau regi vadiyalu (Telugu). În Levant se fac sucuri, siropuri și gemuri din fructele de jujuba. în Bengalul de Vest și Bangladesh fructele sunt folosite la prepararea murăturilor. Fructele jujube sunt consumate de locuitorii din Madagascar pentru a face gem dar și proaspete sau uscate. Se produce miere de jujube în munții Atlas din Maroc. Un sirop cu alcool numit brodo di giuggiole se produce în Italia. În Senegal Jujube fructul se consumă ca gustare, este transformat în pastă uscată dar se fac și bomboane cu aromă de jujube.

Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger
Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger
Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Și din punct de vedere medicinal este extrem de util Jojoba, fiind recomandat adesea de adepţii medicinei alternative. Din fructe se extrage ulei iar din semințe ceară. Din frunzele jujubei se extrage Ziziphin, un compus care suprimă abilitatea de a percepe gustul dulce. În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele și fructele. Fructele măslinului dobrogean conțin fosfor, cobalt, calciu și iod într-o concentrație mult mai mare decât merele. Datorită acestor vitamine conținute în fruct are proprietăți antifungale, antibacteriale, antiinflamatoare, sedative, antispastice, antioxidante, imunostimulante și cicatrizante.

Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger
Jujuba, o plantă exotică rezitentă la ger

Apreciată la justa ei valoare, această plantă ar putea fi cultivată cu succes în culturile și grădinile din sudul țării noastre unde întâlnim cele mai multe zone aride și nisipoase.

 

Sursa foto: pixabay.com, pinterest.com

2 comentarii

  1. […] Măslinul dobrogean, așa cum i se spune în țara noastră datorită regiunii în care crește are denumirea științifică Ziziphus jujuba. Mai este denumit și corn turcesc, finap, curmal chinezesc, curmal roșu sau jujub. Această specie rară a florei românești se poate adapta ușor în țara noastră și în alte zone decât Dobrogea. Ar putea fi cultivată și valorificată pe terenurile aride din zonele de câmpie, în partea de sud a țării, Banat și Câmpia de vest sau în zone stâncoase unde are acces la apa din subteran (calitatea fructelor fiind influențată de acest aspect), scrie Casoteca.ro […]

  2. Bună dimineața,
    Foarte interesant articolul dumneavoastră,documentat,descriere pe înțelesul și novicilor etc.De ce va scriu? Am un exemplar foarte frumos de Curmal Chinezesc de 7 ani.Are o creștere bună,înflorește abundent flori mici galbene de la vârsta de doi -trei ani dar,în schimb nu fructifica.Am citit pe google și am aplicat cate ceva pentru al face să rodească și nu se a întâmplat mai nimic.Am auzit de la cineva din Constanta că trebuie să crestez tulpina din loc in loc pentru a absorbi apa din abudenta.Este un mit sau este real cea ce zice d-lui? As dori părerea dumneavoastră sinceră și modul cum voi proceda.Va mulțumesc ! Felicitări pentru postare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here