Lalelele Pestrițe, monument al naturii, rupte fără milă de români

1
lalele pestrițe

Romsilva a transmis miercuri, 20 martie, o solicitare și un avertisment în legătură cu lalelele pestrițe, care înfloresc în această perioadă în mai multe zone din țară.

Regia recomandă oamenilor să nu rupă lalelele pestrițe și subliniază că acestea sunt flori declarate monument al naturii, protejate și supravegheate de specialiștii Romsilva. Persoanele care încalcă legea riscă amenzi de zeci de mii de lei.

”SUNT OCROTITE DE LEGE ȘI NU AVEȚI VOIE SĂ LE RUPEȚI!!

Vă rugăm să NU RUPEȚI FLORILE! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire. Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată. Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva. Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână”, au scris reprezentații Romsilva pe pagina de Facebook.

Aceștia atrag atenția că amenzile pentru încălcarea prevederilor privind plantele protejate se ridică până la 7.000 de lei.

”Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei.

lalea pestrita

Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu. Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri”, subliniază sursa citată.

lalele pestrițe

un comentariu

  1. Este important sa respectam natura si sa protejam plantele rare si valoroase precum laleaua pestrita. Aceste flori sunt un monument al naturii si trebuie sa le admiram in mediul lor natural, fara sa le rupem. Romsilva ne aduce la cunostinta faptul ca aceste lalele sunt protejate de lege si ca incalcarea prevederilor poate duce la amenzi insemnate. Sa avem grija de natura si sa o protejam pentru a ne bucura mereu de frumusetea ei!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here