În urmă cu 30 de ani, Alexandru Rizea deschidea la Brebu, în Câmpina, un mic atelier de tâmplărie. I-a pus numele Lemet, de la lemn-metal, deoarece identificase la acel moment o oportunitate interesantă și în zona confecțiilor metalice. Însă timpul a demonstrat că mobila de lemn a fost cea cu adevărat profitabilă și durabilă.
„Primul produs a fost o serie de 15 măsuțe. Le-am făcut în colaborare cu un meseriaș, deoarece noi nu aveam cu ce și nici nu știam să facem blatul. În ziua în care le-am făcut, le-am și vândut”, își aduce aminte antreprenorul.
Astăzi Lemet a ajuns unul dintre liderii industriei românești de mobilă. Vorbim de o companie gigant, cu hale de producție și depozitare care se întind pe aproape 50.000 de metri pătrați, cu peste 800 de angajați și cu o capacitate de prelucrare a fabricilor de mobilă de peste 3.500.000 de panouri.
Mai mult, pentru desfacerea produselor sale a dezvoltat LEMS, cea mai mare rețea de magazine de mobilă din România. În toată această construcție, Alexandru Rizea a fost ajutat de familie, soția şi cei doi copii având un rol determinant în modul în care arată astăzi compania.
Astfel, soția gestionează partea financiară, fiul, Adrian Rizea, este director comercial și principalul artizan al extinderii lanțului de magazine, în timp ce fiica, Adina Ionescu, este director de dezvoltare durabilă, fiind responsabilă cu acțiunile de CSR, certificarea standardelor de calitate și de coordonarea proiectelor de finanțare europene.
De asemenea, antreprenorul recunoaște că succesul Lemet se datorează și angajaților, care au fost alături de afacerea de familie în momentele dificile.
MODELUL DE SUCCES AL INVESTIȚIILOR CONTINUE
Angajații, bine instruiți și cu dorință de muncă, au reprezentat și încă reprezintă un atu al businessului Lemet, însă Alexandru Rizea, inginer de profesie, a conștientizat încă de la început că o calitate bună și constantă se poate obține doar folosind tehnologii de top. Astfel, în anul 2000, omul de afaceri a început să aducă utilaje moderne, automatizate, pentru serii mari de produse. Apoi, a văzut că piața va mai avea nevoie și de lucruri personalizate, așa că a mai cumpărat tehnologii noi.
Toate aceste investiții au fost fructificate la adevăratul potențial începând cu anul 2006, când și-a dezvoltat propria rețea de magazine. Astfel, și-a asigurat o piața de desfacere uriașă, care a acoperit întreg teritoriul țării și care a stat la baza unor performanțe financiare de excepție, ajungând în 2020 la o cifră de afaceri de 203 milioane de lei.
Deși încă în plină pandemie, planurile de dezvoltare ale Lemet nu se opresc. În luna decembrie a anului trecut, Alexandru Rizea a anunțat o investiție de 5,5 milioane de euro într-o hală nouă de producție şi un magazin Lems în Câmpina.
„Noua hală industrială va avea o amprentă la sol de 2.000 de metri pătrați şi un regim de înălțime P+2. O vom folosi pentru extinderea activităților pe care le avem deja, precum tapițeria. Spațiile care ne vor rămâne libere după această relocare vor fi folosite pentru a porni activități în alte domenii”, a explicat antreprenorul.
COMPANIA FAPTELOR BUNE
În cele trei decenii de activitate, Lemet nu a produs doar mobilă, ci a făcut și o grămadă de fapte bune, finanțând numeroase activități cu scop umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, științific, religios sau sportiv.
De exemplu, Lemet a susținut programele Leaders Explore şi Câmpina Open MTB – Race for Autism şi a participat, în calitate de sponsor, la deschiderea Centrului Glasul Autismului din Câmpina, în timp ce Conferința Culturală Lemet a ajuns la cea de-a VII-a ediție.
Nu în ultimul rând, Asociația „Bucuria de a învinge” şi Lemet au sponsorizat diferite evenimente efectuate de şcoli şi cluburi sportive, au venit în ajutorul persoanelor nevoiașe şi au susținut renovarea unor biserici.
Citește și Revista Casoteca, numărul #3, pentru un început de vară inspirat
[…] Vezi și Lemet, trei decenii de excelență în industria mobilei […]
[…] Vezi și Lemet, trei decenii de excelență în industria mobilei […]
[…] Vezi și Lemet, trei decenii de excelență în industria mobilei […]
[…] Vezi și Lemet, trei decenii de excelență în industria mobilei […]