Lemnul dulce, o plantă folosită de oameni de peste 4 mii de ani

2

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee, perenă, din familia Fabaceae, familia mazărei, fasolei, lintei și a altor legume. Se ȋntȃlnește ȋn Europa, părţi din Asia și America de Nord.

La noi ȋn ţară, crește spontan, ȋn Oltenia și Banat.

Numele știinţific al plantei provine de la cuvintele grecești glykys –dulce și rhiza-rădăcină.

Proprietăţile sale sunt cunoscute de mii de ani fiind apreciate din China pȃnă ȋn Egiptul antic. Era folosit ca ȋndulcitor (este de 50 de ori mai dulce decȃt zahărul) și la aromarea mȃncărurilor și a ceaiului, avȃnd un gust asemănător feniculului și anasonului, plante cu care nu este ȋnrudit.

De asemenea, ȋncă din 2100 B.C. a fost utilizat ȋn medicina tradiţională, avȃnd efecte: antioxidante, antiinflamatoare, antibiotice și antimutagenice.

Ȋn prezent, este un ingredient folosit ȋn industra cosmeticelor și a dulciurilor, de exemplu a bomboanelor și acadelelor cărora le dă o culoare neagră, caracteristică.

Atenţie! Dozajul este foarte important deoarece planta conţine glicirizină, un compus chimic care poate fi extrem de periculos pentru sănătate.

Chiar și alimentele care conţin lemn dulce pot fi dăunătoare pentru cei ce le consumă ȋn exces. Produc dezechilibru al electroliţilor, modifică tensiunea cardiacă, afectează funcţionarea rinichilor, etc.

Pentru a se obţine extractul, se culeg rădăcinile primăvara sau toamna, se storc, iar lichidul obţinut se fierbe.

Florile plantei sunt argintii sau albe, dar pot avea nuanţe de verde sau auriu, iar frunzele pot fi verzi sau dungate.

Vezi și: Sofranul, din bucatele Orientului, in tesaturi si parfumuri

Lemnul dulce- ȋngrijire

Pentru a se dezvolta, planta necesită un sol umed, fertil, ușor alcalin, de preferinţă, nisipos. Nu se dezvoltă bine pe soluri lutoase.

Suportă vȃnturile puternice, dar nu și salinitatea zonelor de coastă.

Iniţial, crește greu, dar după ce s-a stabilit, devine agresivă, fiind greu de controlat.

Specia este sensibilă la atacul melcilor, păianjenului roșu și mucegaiurilor.

Sursa foto: www.thestar.com, www.memorx.co.za

2 comentarii

  1. […] Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este o plantă erbacee, perenă, din familia Fabaceae, familia mazărei, fasolei, lintei și a altor legume. Se ȋntȃlnește ȋn Europa, părţi din Asia și America de Nord. La noi ȋn ţară, crește spontan, ȋn Oltenia și Banat. Numele știinţific al plantei… Cititi mai multe aici: Lemnul dulce, o plantă folosită de oameni de peste 4 mii de ani […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here