Liliacul, în plină perioadă de înflorire

0

Ne aflăm în plină perioadă de înflorire a liliacului, parcurile şi curţile fiind inundate de parfumul florilor liliachii, albe, roz pal şi magenta.

Liliacul (Syringa vulgaris) este un arbust originar din Peninsula Balcanica unde creşte spontan în zone de deal. Ajunge la înălţimi de 5-6 m.

Datorită florilor sale parfumate, a fost naturalizat în multe ţări europene şi în  America de Nord.

Se plantează primăvara devreme sau toamna. In primele săptamȃni după plantare trebuie udat abundent, dar cu grijă ca apa să nu băltească.

Nu este o plantă foarte pretenţioasă. Se înmulţeşte prin seminte, drajoni şi marcotaj. Preferă zonele cu soare, sol umed, fertil, cu ph neutru, bine drenat. Rezistă la perioade secetoase.

liliac-flori-petale

Pentru a menţine solul umed, in jurul tulpinii, se poate pune un strat de paie. Contactul intre tulpina si paie trebuie evitat, astfel încât rădăcina să fie aerisită.

Pentru a asigura o înflorire abundentă şi în urmatorul an, florile se curaţă imediat după ce se usucă, înainte de formarea seminţelor.

Liliacul dă personalitate unei grădini integrând plante cu aspect mai “formal” cu plante “sălbatice”. Incadreaza bine marginile unei gradini, fiind folosit la garduri vegetale.

Liliacul
Liliac

Cu vârsta, trunchiul poate creşte în forme deosebite, având un aspect interesant.

Citeşte pe AgroTeca şi Ce avantaje are smochinul

De la liliac se folosesc scoarţa, recoltată primăvara devreme, florile recoltate după ce încep să înflorească şi frunzele, recoltate după ce se usucă florile.

Din acestea se pregătesc tincturi, decocturi, uleiuri şi vinuri terapeutice cu care se tratează diverse afecţiuni precum: boli parazitare interne, boli ale cavităţii bucale, afecţiuni reumatice, hemoroizi, insomnii, leziuni ale pielii şi altele.

Numele plantei-Syringa, provine din mitologia greaca, de la frumoasa nimfă Syringa care, ca să scape de Pan, zeul pădurii, s-a transformat într-un arbust cu flori parfumate.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here