Limba mării, floarea albă din rocării

1

Plantă perenă originară din sudul Europei, zona mediteraneană, limba mării (Iberis sempervirens) are aspect de tufă cu ȋnălţime de 30-35 cm. Ȋn zonele cu ierni geroase, frunzele ȋnguste, de un verde ȋnchis, se ȋngălbenesc, dar ȋn cele cu ierni blânde, ramân verzi, de unde şi numele ştiinţific al plantei „sempervirens” care ȋnseamnă permanent verde.

Limba mării ȋnfloreşte ȋn lunile martie-mai, florile albe şi mici fiind grupate ȋn inflorescenţe de forma unei umbreluţe. Spre sfârşitul perioadei de ȋnflorire, petalele devin roz.

Limba mării-plantare

Planta preferă solurile umede, bine drenate, expuse soarelui, cu pH alcalin. La maturitate rezistă uşor la secetă. Se ȋnmulţeşte prin seminţe, butaşi sau divizarea tufei. Seminţele germinează după 15-20 zile de la plantare.

Melcii şi omizile pot crea probleme acestor plante aşa că se recomandă aplicarea unor metode preventive de combatere. Ca să treacă cu bine peste gerul iernii, tufa se acopera  cu materiale vegetale care să o protejeze.

Limba mării se poate folosi pentru delimitarea anumitor zone, pentru crearea bordurilor florale şi ca element decorativ ȋn grădinile cu rocării. Fiind o plantă puţin pretenţioasă şi dezvoltându-se bine şi ȋn ghiveci, este recomandată pentru ȋnfrumuseţarea balcoanelor şi teraselor ȋnsorite. De asemenea, rezistenţa sa la secetă face să fie una dintre plantele preferate ȋn amenajările de tip xeriscape.

Florile acestea pot fi utilizate şi pentru grădini nocturne, aşa numitele grădini sub clar de lună. Cum planta se răspâdeşte uşor, formează covoare de vegetaţie, iar culoarea albă a petalelor se vede şi fără a inunda grădina cu lumini artificiale.

Limba mării atrage o mulţime de albine şi fluturi ajutând astfel la polenizarea celorlalte flori cu care ȋmparte grădină. Pentru a ieşi ȋn evidenţă mai bine, se recomandă plantarea ȋmpreună cu Phlox, panseluţe şi limba Paştelui.

Pe piaţă există mai multe varietăţi, de la Alexander’s white şi Purity cu flori albe strălucitoare, la Autumn Beauty şi October Glory care reȋnfloresc toamna şi Pink Ice, cu flori mici şi roz.

Sursa foto: https://www.amazon.com/

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here