Măzărichea, floarea delicată care parfumează ȋntreaga grădină

2

Mǎzǎrichea (Lathyrus odoratus), mazǎrea dulce cum se mai numeşte, este o plantǎ anualǎ, cǎţǎrǎtoare, originarǎ din bazinul Mǎrii Mediterane. Face parte din familia Fabaceae.

Florile acestei specii apar din mai pȃnǎ ȋn septembrie şi sunt deosebit de parfumate. Pot fi roz, albe, roşii, portocalii sau de culoarea lavandei. Prezenţa lor atrage o mulţime de fluturi şi albine.

Pe sol, măzărichea se ȋntinde pȃnǎ la 90 cm lungime, iar dacǎ i se oferǎ suport de genul spalierelor, piramidelor din bambus, gardurilor sau zidurilor, se poate ȋnǎlţa pȃnǎ la 2 m. Planta ajunge la dimensiunea maximă la vârsta de 2 ani. Frunzele sale sunt eliptice şi ovate.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/uleiul-de-palmier-habitate-tropicala/

Mǎzǎrichea-plantare

Mǎzǎrichea preferǎ solurile bogate, cu umiditate medie, bine drenate, expuse soarelui. Este sensibilǎ la secetǎ şi temperaturi ridicate.

Cum afidele şi melcii ȋi atacă deseori frunzele, este necesară aplicarea unor tratamente specifice.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care se pot planta ȋn rǎsadniţe cu 6-8 sǎptǎmȃni ȋnainte de ultimul ȋngheţ sau direct ȋn grǎdinǎ, toamna tȃrziu, dacǎ iernile sunt blȃnde. Se recomandǎ ca adȃncimea de plantare sǎ fie de 1,5 cm, iar distanţa dintre plante sǎ fie de 30 cm. Germinarea va avea loc ȋn 7-10 zile.

Vara, perioada de ȋnflorire poate fi prelungită prin ȋndepǎrtarea florilor uscate.

Mǎzǎrichea se poate folosi ca floarea tăiată, parfumul său recomandând-o pentru buchete de mireasă şi aranjamente de nuntă, dar se dezvoltă bine şi ȋn ghivece, putând ȋnfrumuseţa balcoane şi terase.

Ȋn funcţie de preferinţe, se pot alege diverse varietăţi:

Lathyrus odoratus Apricot Queen cu flori de culoarea piersicii.

Lathyrus odoratus Crimson ripple ce are flori albe cu stropi roşii.

Lathyrus odoratus America ce are câte 3 flori pe tulpină. Acestea au ȋn jur de 3 cm diametru, petale alb-roşii şi sunt foarte parfumate.

Lathyrus odoratus Cupani care a fost descoperită de călugărul sicilian Francis Cupani ȋn 1695. Are cate două flori pe tulpină, flori cu petale colorate ȋn roşu intens şi violet. Este o varietate rezistentă la secetă.

Lathyrus odoratus Price of Orange cu flori portocalii, strălucitoare.

Un plic cu 25 seminţe costǎ 14 lei pe https://seminteflori.com.

Sursa foto: https://www.gardenersworld.com/, Pinterest, https://www.gardenia.net/, https://www.keimzeit-saatgut.de/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here