Uleiul de palmier-între ulei miraculos şi motivul distrugerii unuia dintre cele mai importante habitate ale planetei, pădurea tropicală

3
despre uleiul de palmier

Uleiul de palmier sau uleiul dendê este un produs folosit de mii de ani de populaţiile din vestul Africii. S-au găsit dovezi care atestă că egiptenii îi cunoşteau calităţile încă de acum 5000 de ani.

În prezent, se utilizează în industria alimentară, în cea cosmetică şi la producerea de biocombustibil, ocupând 65% din producţia mondială de uleiuri vegetale. Principalele ţări cultivatoare sunt Indonezia,  Malaezia și Nigeria.

Se obţine din pulpa fructului de palmier Elaeis guineensis şi conţine antioxidanţi, beta-caroten, vitamina E și 50% acizi graşi.

Consumat în stare proaspată, în cantităţi moderate, are numeroase beneficii pentru sănătate: reduce riscul trombozei arteriale şi aterosclerozei, reduce presiunea arterială, reduce sinteza colesterolului LDL“rău”. În stare oxidată însă, uleiul de palmier devine toxic având efecte negative asupra rinichilor, plămânilor, ficatului şi inimii.

Procesele de purificare a uleiului care duc la obţinerea unui produs de culoarea albă elimină cea mai mare parte a substanţelor nutritive, culorile roşiatică şi aurie fiind cele pe care ar trebui să le căutaţi la achiziţionare.

Unde îl întâlnim

Uleiul de palmier este prezent în viaţa noastră mai mult decât am crede, de exemplu în 70% dintre produsele cosmetice, deoarece  nu se topeste la temperaturi ridicate, fixează culoarea (in rujuri) şi nu are gust. Este  prezent şi în ciocolată, căreia îi dă aspectul cremos şi lucios, în supă de tăiţei semipreparată, oferind frăgezime tăiţeilor, în pizza semipreparată, îmbogăţind coca înainte de îngheţare sau coacere, în îngheţată, oferindu-i cremozitate, în margarină,  biscuiţi şi cerealele pentru micul dejun, precum şi în şampoane, detergenţi şi săpunuri, curăţând pielea şi hainele.

Din sămânţa aceluiaşi fruct de palmier se extrage uleiul kernel care conţine 80% grăsimi saturate şi care are avantajul de a putea fi depozitat pe perioade îndelungate fără a râncezi.Este folosit la gătit, are un preţ scăzut și rămâne stabil la temperaturi ridicate.

După extragerea uleiului se obține o pastă ce se numeşte “prăjitura de kernel” care se adugă în hrana vitelor din ferme având un conţinut de 16% fibre şi conţinând calciu, fosfor, fier, magneziu şi zinc.

Beneficiile uleiului de palmier

Avantajele aceuleiul de palmier urangutanstor uleiuri sunt umbrite de faptul că pentru a  cultiva palmierul sunt defrişate zone imense de pădure tropicală ceea ce ameninţă cu dispariţia numeroase specii de plante şi animale, precum urangutani, tigrii, elefanţi şi rinoceri.Eliberarea terenurilor se face de multe ori prin incendierea unor păduri întregi, generându-se mari cantităţi de metan şi alte gaze care contribuie la efectul de seră și care îmbolnăvesc oamenii și animalele.

Numeroase ONG-uri luptă pentru o cultivare sustenabilă, aceasta fiind singura soluţie în prezent, deoarece înlocuirea uleiului de palmier cu alt tip, ar genera distrugerea unor suprafeţe şi mai mari de pădure. Nici o altă plantă nu are o productivitate atȃt de ridicată. Ȋntr-o plantaţie bine întreţinută se obţine o cantitate de pȃnă la 5-6 tone de ulei/ha.
Ȋn 2014,  numai 18% din producţia mondială era certificată ca sustenabilă. Ca să fiţi siguri că nu contribuiţi involuntar la dispariţia pădurii tropicale, verificaţi etichetele produselor. UE cere producătorilor să specifice prezenţa uleiului de plamier în lista de ingrediente.deforastation for palm oil-www.onegreenplanet.org

Siglele Green Palm Label şi RSPO label-certifiedsustenable palm oil atestă proveniența dintr-o cultură sustenabilă

Sursa: „Palm Oil: Biochemical, Physiological, Nutritional, Hematological and toxicological Aspects: A review” în revista Plan Food and Human Nutrition, Februarie 2002

Autor: Dana Canari, biolog

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here