Luminatorul o soluție care aduce de trei ori mai multă lumină naturală în casă

Locuinţele contemporane, moderne, cubiste sunt şi ele foarte potrivite pentru a primi lumină zenitală

0

Cum ar fi ă stai în living, pe canapea, sau în dormitor, pe pat, şi priveşti în sus. Cui nu i-ar plăcea să privească cerul dintr-o încăpere? Cui nu i-ar plăcea să beneficieze de atmosfera aceea creată de lumină, care te face să visezi?

Luminatorul este un panou transparent sau translucid care înlocuieşte o porţiune dintr-un acoperiş ori plafon, permiţând iluminarea unui spaţiu interior.

Avantaje

Conform studiilor, montarea unui luminator în planul acoperişului unei case aduce de trei ori mai multă lumină naturală decât o fereastră verticală normală, iar astfel se generează un consum scăzut de energie. Iluminarea zenitală permite luminii naturale să se disperseze pe o suprafaţă mai amplă şi pe tot parcursul zilei.

Casoteca și SHARP, aliați împotriva poluării, virușilor și bacteriilor din incinte

Este un tip de iluminat natural direct, spre deosebire de o fereastră amplasată în plan vertical, în cazul căreia lumina intră în unghi de 35˚, iar dispersia ei se face mai mult prin reflexie. Astfel, pe lângă faptul că suprafaţa de captare a luminii este aceeaşi, beneficiile sunt mai mari decât în cazul unei ferestre verticale atât ca unitate de timp, cât şi ca unitate de spaţiu. Tocmai de aceea, luminatoarele sunt adesea întâlnite în proiectele sustenabile.

Ca element al unei construcţii, luminatorul reprezintă un adevărat punct de interes, iar importanţa luminii naturale pentru sănătatea fizică şi psihică, pentru energie şi vitalitate nu mai are nevoie de argumente şi dovezi.

Dezavantaje

Un dezavantaj pe care-l amintim este că în zonele din acoperiş unde sunt poziţionate luminatoarele pot exista pierderi de căldură, dar, cu o izolaţie corespunzătoare a mansardei, problema se va rezolva. De asemenea, pot apărea neplăceri precum inflitraţiile, în cazul în care suprafaţa de acoperiş din jur nu a fost bine izolată, sau obturarea luminii naturale captată de ferestră cu praf sau zăpadă (pe timpul iernii).

Tipologie

Luminatoarele se împart în două categorii, în funcţie de forma lor:

1 ferestre de mansardă,

2 luminatoare de coamă, de tip cupolă, de tip piramidal sau de tip boltă.

Din punctul de vedere al deschiderii, există luminatoare fixe, basculante şi, preferatele mele, retractabile (acestea oferă posibilitatea de a intra în contact direct cu mediul înconjurător).

Din punct de vedere al tipului de arhitectură căruia se pretează luminatoarele, nu doar o construcţie cu un acoperiş de tip şarpantă poate beneficia de această lumină zenitală. Din contră!

Locuinţele contemporane, moderne, cubiste sunt şi ele foarte potrivite pentru a primi lumină zenitală. În cazul acestora, foarte frecvent întâlnite sunt luminatoarele de tip piramidal, cupolă sau boltă, atât fixe, cât şi retractabile.

NB! Este foarte important ca izolația din jurul acestor tipuri de ferestre să fie meticulos lucrată pentru a nu apărea punți termice, umezeală sau condens.

La fel de important este și tipul de geam termopan, acesta putând fi achiziționat în sistem tripan – trei straturi de geam cu două straturi izolante.

Cum purifici aerul din casă cu un PlasmaclusterIon de la Sharp? Cât costă și de unde cumperi?

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here