Mirtul zeitei Afrodita

0

Vara, grădinile sunt un refugiu perfect împotriva căldurii. Pe lângă răcoare şi frumuseţea florilor, ne oferă şi miresme ce ne încântă simţurile. O plantă ce poate da o notă de nobleţe grădinii este mirtul. Aceasta era una din simbolurile zeiţei Afrodita, fiind asociată cu frumuseţea şi puritatea.

Myrtus communis, arbust cu frunze mereu verzi, creşte în zona mediteraneană şi este folosit încă din antichitate pentru mirosul său plăcut şi pentru efectele benefice asupra sănătăţii.

Mirtul înfrumuseţa grădinile antice din Grecia şi Imperiul Roman ca şi cele din Anglia secolelor XVI-XVIII.

Tufele de mirt ajung la înălţime de 1-2,5 m şi se pot tunde în diverse forme fiind una dintre plantele utilizate pentru a crea sculpturi verzi.

Frunzele sunt lanceolate, conţin taninuri, flavonoide şi uleiuri esenţiale, emanând un miros asemănător cu cel de eucalypt. Florile sunt mici şi albe şi apar în iulie- august având un parfum plăcut. Fructele sunt bace purpurii sau albe.

Plantarea

mirtPentru plantare, mirtul are nevoie de o zonă semi-umbrită, bine aerisită, cu pământ umed, dar cu drenare bună.

Se înmulţeste prin seminţe şi butaşi de 3-4 cm, care trebuie să fie uşor lignificaţi şi care se pun la prins în luna iulie, într-un amestec de nisip, turbă şi compost. Se udă des, dar cu puţină apă.

După ce prind rădăcini, se mută în ghivece cu pământ amestecat cu turbă şi nisip şi se ţin la răcoare (15-18 grade Celsius).

Se recomandă ca vara să se aplice îngrăşăminte. Iarna, planta trebuie mutată în interior unde temperatura să nu scadă sub 3 grade Celsius.

Mirt – Utilizare

In zona mediteraneana frunzele sunt folosite ca antiseptic, antiinflamator, pentru curăţarea cavităţii bucale şi tratarea candidozei bucale. Uleiul esenţial obţinut din aceasta plantă se foloseşte la tratarea afecţiunilor plămânilor, în industria cosmetică şi a parfumurilor.

mirt fructe

Infuziile şi decocturile din frunze de mirt sunt utilizate în tratarea durerilor de stomac, hipoglicemiei, tusei şi lipsei apetitului, iat în Italia, în special în Sardinia, din fructe şi frunze se produc cunoscutelor lichioruri Mirto Rosso şi Mirto Bianco.

Sursa – Science Direct

Autor – Dana Canari, Biolog

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here