Mirtul creponat, un arbust spectaculos

2

Mirtul creponat (Lagerstroemia indica) este un arbust originar din zona cuprinsă ȋntre Hymalaia, sudul Chinei, Japonia și sud-estul Asiei.

E foarte apreciat pentru cȃteva trăsături specifice: perioadă lungă de ȋnflorire, multitudinea de culori pe care le etalează toamna și scoarţa rozalie-gri care se exfoliază, lăsȃnd să se vadă diverse nuanţe de maro.

Numele plantei face referire la asemănarea frunzelor și a trunchiului cu cele ale mirtului și la aspectul creponat al florilor.

Denumirea știinţifică a fost aleasă ȋn onoarea lui Magnus von Lagerstrom, botanist suedez.

Mirtul creponat crește pȃnă la 3m ȋn zonele mai reci și pȃnă la 9 m ȋn cele calde. Are frunze eliptice, lucioase, groase, pieloase, de circa 7-8cm lungime. Iniţial, acestea sunt verzi, uneori cu margini roșii, dar toamna se colorează ȋn galben, roșu sau portocaliu.

Florile sunt grupate ȋn inflorescenţe cu lungime de 15-45 cm ce apar pe crenguţele din anul respectiv. Ȋn mediul natural, acestea sunt roz intens, dar s-au obţinut numeroase varietăţi albe, de culoarea lavandei, roz palid, indigo, etc.

Ȋnflorește din iulie pȃnă ȋn septembrie.

La varietăţile cu flori albe, toamna, frunzele devin galbene, iar la cele cu flori roz sau roșii, frunzele devin roșii sau portocalii.  

Fructele plantei sunt de tip capsulă.

Mirtul creponat-ȋngrijire

Pentru a se dezvolta armonios, arbustul are nevoie de un sol umed, dar bine drenat, cu un pH ȋntre 6 și 6,5 și de expunere directă la soare minim 6 ore pe zi.

Solurile argiloase, cu nivel mediu de fertilitate vor asigura ȋnflorirea abundentă. Dacă se folosesc fertilizatori, trebuie să se ţină cont de faptul că ȋn exces, aceștia vor conduce la ȋndesirea frunzișului, dar și la o sensibilitate crescută la frig.

Ȋn perioadele de secetă, udarea trebuie realizată regulat, dar astfel ȋncȃt picăturile de apă să nu atingă frunzele.

Atenţie! Nu suportă toaletările, iar tăiere trunchiului cu scopul de a reduce creșterea va duce la uscarea copacului.

Aspectul său face să poată fi folosit la designul grădinilor, ȋn aliniamentele stradale, ȋn parcuri sau ȋntre blocuri.

Surse foto:https://cdn11.bigcommerce.com, https://media.prod.bunnings.com.au

2 comentarii

  1. […] Mirtul creponat (Lagerstroemia indica) este un arbust originar din zona cuprinsă ȋntre Hymalaia, sudul Chinei, Japonia și sud-estul Asiei. E foarte apreciat pentru cȃteva trăsături specifice: perioadă lungă de ȋnflorire, multitudinea de culori pe care le etalează toamna și scoarţa rozalie-gri care se exfoliază, lăsȃnd… Cititi mai multe aici: Mirtul creponat, un arbust spectaculos […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here