Molia colibri, o insectă confundată deseori cu o pasăre

2

Luna iulie este luna în care grădinile sunt pline de flori. Unii dintre cei mai interesanți vizitatori ai acestora sunt moliile colibri. Multe persoane chiar le confundă cu micile păsări.

Mai întȃi trebuie să lămurim un aspect. Păsările colibri trăiesc numai pe continentul american. Moliile acestea au dimensiuni similare cu ale unora dintre speciile de colibri, au zbor staționar și chiar înapoi ca și colibri și un mod de hrănire similar, avȃnd nevoie de flori lungi din care să colecteze nectarul. De aici și confuzia.

Molia colibri (Macroglossum stellatarum) este o specie întȃlnită în Europa, Asia și Africa, pe pășuni, crȃnguri și zone urbane. Migrează, în iunie ajungȃnd în Europa, chiar pȃnă în insula Shetland. Toamna, moliile pornesc spre zonele calde, roiuri de mii de insecte putȃnd fi observate în luna octombrie.

Vezi și: Capibara, animalul despre care vorbesc o gramada de copii

Molia colibri- caracteristici

Este diurnă, are o deschidere a aripilor de 5-5,8 cm, corpul maro cu pete albe pe adomen și aripile anterioare maro, iar cele posterioare, portocalii. Acestea bat așa de repede (30 bătăi pe sec) încȃt produc un bȃzȃit. Viteza cu care se poate deplasa ajunge la 40 km/h.

Omizile speciei sunt verzi și prezintă un pinten caracteristic în zona posterioară.

Se hrănește cu nectar pe care îl culege din floare cu ajutorul unei trompe lungi.

Poate fi observată deseori pe lȃngă tufele de liliac de vară. Ȋși amintește unde sunt florile pline de nectar și le vizitează mai multe zile la rȃnd.

Adultul trăiește 3-4 săptămȃni, dar întreg ciclul de dezvoltare de la ou, la stadiul final, durează pȃnă la un an, în funcție de loc și climă.

Femela atrage masculul cu ajutorul feromonilor.

Specia este vȃnată de păsări și lilieci și dispare în zonele în care se fac dezinsecții periodice.

Sursa foto: Pinterest

2 comentarii

  1. […] Luna iulie este luna în care grădinile sunt pline de flori. Unii dintre cei mai interesanți vizitatori ai acestora sunt moliile colibri. Multe persoane chiar le confundă cu micile păsări. Mai întȃi trebuie să lămurim un aspect. Păsările colibri trăiesc numai pe continentul american. Moliile acestea… Cititi mai multe aici: Molia colibri, o insectă confundată deseori cu o pasăre […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here