Plumeria rubra, planta exotică folosită în limbajul îndrăgostiților

1

Plumeria rubra este un arbust ȋntȃlnit ȋn Mexic, America Centrala și de Sud. A fost introdus ȋn multe ţări din zona tropicală.

Este cunoscut sub numeroase denumiri dintre care amintim: frangipani (ȋn Australia), copacul templului și floarea ciorii (ȋn Mexic).

Numele știinţific al speciei ȋl onorează pe Charles Plumier, călugăr franciscan, botanist și explorator care a trăit ȋn perioada 1646-1704.

Crengile arbustului îi dau forma unei umbrele sau a unei sfere. Ajunge la o ȋnălţime de 4,5-7 m și o lăţime de 5 m.

Florile cu formă de pȃlnie, au culoare roz-roșie, albă sau galbenăprezintă 5 petale și au un diametru de circa 10 cm. Se deschid pe tot parcursul anului răspȃndind un parfum atractiv.

Ȋn India, planta este considerată sacră. Ȋn insulele din Pacific, femeile trimit mesaje cu ajutorul florilor de frangipani. Dacă poartă floarea la urechea dreaptă înseamnă ca își caută alesul, dacă o poartă la cea stȃngă, înseamnă că l-au găsit deja.

Localnicii le folosesc și pentru a ȋmpleti coroniţe purtate ȋn timpul unor ceremonii, pentru decorarea grădinilor templelor și pentru extragerea uleiului aromat.

De altfel, Plumeria este utilizată in industria parfumurilor, făcând parte dintre ingredientele ce dau note exotice, tropicale.

Frunzele acestei specii sunt pieloase, eliptice, verde-ȋnchis, cu margini ondulate și au lungime de 20-40 cm. Se formează spre vȃrful crengilor.

Dacă este cultivată ȋn zone unde sunt perioade ȋn care temperatura scade sub 10 grade Celsius, acestea vor cădea, dar ȋntr-un mediu asemănător cu cel din zona de origine, rămȃn verzi tot anul.

Vezi și: Arborele de matase

Plumeria-ȋngrijire

Pentru a crește Plumeria ȋn ghiveci este necesar să ȋi asigurăm un sol umed, dar cu drenaj bun. Altfel, este predispusă la putrezirea rădăcinii.

De asemenea, are nevoie de cel puțin jumătate de zi de expunere directă la razele soarelui.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași de 10-15 cm.

Este rezistentă la secetă și boli.

Ȋn Europa, se cultivă ȋn grădini mediteraneene, de-a lungul aleilor din parcuri, ȋn faţa foișoarelor și ca plantă de apartament.

Atenţie!

Toate părţile plantei sunt toxice.

 Sursa foto: www.prettywildseeds.co.uk

un comentariu

  1. […] Plumeria rubra este un arbust ȋntȃlnit ȋn Mexic, America Centrala și de Sud. A fost introdus ȋn multe ţări din zona tropicală. Este cunoscut sub numeroase denumiri dintre care amintim: frangipani (ȋn Australia), copacul templului și floarea ciorii (ȋn Mexic). Numele știinţific al speciei ȋl… Cititi mai multe aici: Plumeria rubra, planta exotică folosită în limbajul îndrăgostiților […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here