Muzica terapeutică în perioada pandemiei de COVID-19

0
muzica-terapeutica

Impactul psihologic pe care îl are pandemia de coronavirus crează condiţii suplimentare de stres şi niciunul dintre noi nu scapă de impactul pe care îl are această situaţie nouă pentru întreaga omenire. Consilierul și psihoterapeutul Elena Petcu recomandă muzica terapeutică în perioada pandemiei de COVID-19.

 

Orice situaţie cu potenţial ameninţător activează în noi mecanismele profunde de supravieţuire putând vedea comportamente care îmbină mecanisme de supravieţuire, cu cele raţionale (cumpărături excesive).

„Ne confruntam cu probleme atât vechi, cât şi noi”, spune specialistul.

„Frica pe care o resimtim, anxietăţile pe care le trăim, strategia de viată care acum nu mai duce la un rezultat pe care ni l-am dorit, toate schimbările care au avut loc în viaţa noastră şi pe care a trebuit să le facem cu voie sau fară voie, crează o stare de incertitudine care transformă comportamentele şi trăirile.

Este firesc ca oamenii să simta frică, deoarece acest sentiment are ca principal rol protecţia, însă stresul cronic scade imunitatea şi ne face vulnerabili în faţa viruşilor.

Mecanismele emoţionale trebuiesc menţinute pe plus pentru a diminua riscul naşterii mecanismelor autoagresive care diminuează imunitatea, forţa de recuperare a organismului şi capacitatea noastră creativă.”

Ce trebuie să facem? Consilierul Elena Petcu ne răspunde:

muzica-terapeutica

Să constientizăm în timp real toate emoţiile negative şi să facem acţiuni CONCRETE  care cultivă emoţii pozitive. Să stopăm mecanismele agresive ale noastre, în primul rând  şi ulterior,  să ne raportăm cu compasiune la ceilalţi.

Oamenii sunt speriaţi, unii chiar panicaţi şi de aceea mă străduiesc să-i ajut cu toate mijloacele şi strategiile pe care le am la îndemână, pentru a le face mai uşoară trecerea prin această perioadă stresantă şi transformatoare pentru noi toţi.

Pentru a trece cu brio peste această perioadă, recomand muzica terapeutică, fiind una din metodele utilizate pentru a promova starea de bine.

 

A fost demonstrat  faptul că vibraţia sunetului prin frecvenţele pe care le emite, ne influenţează planul realităţii, cele mai cunoscute experimente fiind făcute cu ajutorul ştiinţei Cymatics  sau memoria apei, care a arătat cum intenţiile noastre sub formă de sunet, emoţii sau gânduri pot modifica felul în care apa se cristalizează.

Cu toţii vibrăm pe o anumită frecvenţă, mai înaltă sau mai joasă, în funcţie de gândurile, intenţiile şi emoţiile pe care le manifestăm.

Majoritatea muzicii pe care o ascultăm cu toţii la TV, Radio, etc.,  are frecvenţa de 440 Hz, deoarece aşa a fost votat în 1953 conform standardelor internaţionale (International Standard Organizations ISO). Unele teorii spun că această frecvenţă a fost adoptată drept standard, chiar de regimul nazist,  după ce au făcut cercetari prin care să determine ce frecvenţe sunt cele mai portivite pentru inducerea  fricii şi a violenţei.

Fiecare decide dacă este o teorie a conspiraţiei sau nu, însa, studiile arată că această frecvenţă este în dizarmonie cu tot ce regăsim în natură şi astfel poate genera efecte negative la nivel de conştiinţă şi comportament uman.

Tot studiile arată că frecvenţa ideală la care ar trebui să ascultăm muzica ar fi de 432 Hz, aceasta fiind frecvenţa la are vibrează tot universul.

Muzica de frecventă 432 Hz este descrisă din cercetari ca fiind mai caldă, mai clară, inducând în corp o senzaţie plăcută, iar cea de frecvenţă 440 Hz este percepută ca fiind mai mult o experienţă mentală, metalică.

 

 

Există mai multe programe cu ajutorul cărora, se poate modifica frecvenţa muzicii ascultate.

Mergând în profunzimea acestui subiect, ajungem la Tonurile Binaurale care reprezintă o  noutate în terapia cu anumite combinaţii de frecvenţe.

 

Binaural, înseamnă a asculta cu ambele urechi. Asadar, principiul are la bază unde sonore cu frecvenţe diferite în urechea stângă şi cea dreaptă, acestea fiind auzite ca un singur ton.

Spre exemplu: dacă în urechea stângă se înregistrează un ton de 200 Hz, iar în cea dreaptă 210 Hz, tonul binaural sesizat este tocmai diferenţa dintre cele două frecvenţe, respectiv 10 Hz.

Creierul uman produce în permanenţă unde cerebrale, care se pot măsura în amplitudine (microvolţi) şi frecvenţă (Hz), adică viteza ondulaţiilor electrice.  Frecvenţa determină categorisirea undelor cerebrale.

Undele Beta (14-100 Hz) – sunt asociate gândurilor logice, a somnului fară vise,  rezolvarii problemelor concrete şi atenţiei active. În cazul surpusului de unde beta, fiind folosite mai mult frecvenţele ce ating limita superioară a intervalului, se instalează starea de panică sau anxietate.

Undele Alfa (8-14 Hz) – încurajează relaxarea, apar involuntar în minte flash-uri, imagini scurte, undele alfa fiind o punte între conştient şi inconştient.

Undele Theta (4-8 Hz) – se asociază cu somnul REM, meditaţie şi creativitate, guvernează atitudinile, credinţele şi comportamentul. În spatele undelor theta, se află îngropate amintiri, senzaţii şi emoţii,  fiind asociate cu subconştientul.

Undele Delta (0,1-4 Hz) – sunt prezente în timpul somnului fără vise, ele fiind active atunci când toate celelalte unde încetează să-şi facă simţită prezenţa. Sunt şi un fel de radar personal trimiţând şi primind mesaje la nivel inconstient, însă pot fi prezente şi în timpul stărilor de veghe în combinaţie cu alte tipuri de unde.

Așadar, muzica terapeutică  aduce nenumarate beneficii, duce la îmbunătăţirea performanţei psihomotorii şi a stării generale de bine.

Pentru a beneficia de avantajele acestei terapii, tot ce aveţi nevoie este să deţineţi un sistem stereo de căşti. Sunt suficiente doar 15-30 minute în fiecare zi, timp de 30 până la 45 de zile, pentru a descoperi un tratament util.

 

Atenţie! Dacă ascultarea sunetelor binaurale crează disconfort, acestea nu trebuie ascultate!

Pe internet găsim o mulţime de video-uri cu sunete binaurale pure, sau mixate cu un fond muzical, pentru a putea fi mai usor de tolerat. Regăsiti mai jos ambele variante de sunete:

https://www.youtube.com/watch?v=1qmUUZGcpu0

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1296&v=LFGsZ6ythQQ&feature=emb_logo

Cu responsabilitate terapeutică, vă îndrept şi către muzica maestrului Gheorghe Iovu, care în această perioada ţine zilnic concerte LIVE pe Facebook şi pe canalul YouTube.

Indiferent de alegerile muzicale pe care le faceţi, muzica trebuie asculatată cu inima, nu cu mintea.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here