Ne pregătim pentru grădinăritul de iarnă?

0

Când vine vorba despre grădinăritul de iarnă, prima întrebare firească la care ne gândim este dacă plantele vor fi sau nu afectate de temperaturile foarte scăzute. În general, răspunsul este NU, dat fiind că plantele au abilitatea genetică de a se adapta schimbărilor atmosferice.

Perioada în care ele sunt cele mai vulnerabile este primăvara, când variațiile de temperatură sunt bruște, și chiar dacă de obicei supraviețuiesc gerului din timpul iernii, uneori mugurii unor plante precum cameliile, prunii sau cireșii  nu fac față gerului. De aceea, plantele care înmuguresc și înfloresc iarna trebuie acoperite, însă nu cu plastic pentru că va avea efect de “cuptor” când soarele va străluci deasupra lui, sau ținute în casă. Iată câteva sfaturi pentru grădinăritul de iarnă:

winter2

  • Continuă să plantezi și adaugă mulci pe sol, pentru că va menține temperaturile stabile.
  • Adaosul de compost va suplini nutrienții organici necesari solului, însă nu trebuie ca stratul să fie mai mare de 8 cm.
  • Udarea plantelor în avansul unei perioade reci le va permite să își extragă necesarul de apă înainte ca solul să înghețe și totodată va împiedica apa să le inunde rădăcinile.
  • Adapostește plantele în locuință iarna și stropește-le frunzele pe ambele părți cu un amestec de apă și săpun insecticid. Poziționează-le astfel încât să primească lumină indirect pentru cel puțin cinci ore pe zi și nu le apropia de surse de căldură puternică. Plantele foioase pot fi aşezate într-un loc întunecat, însă cele perene au nevoie de lumină.
  • Nu adăuga fertilizatori, ci permite-le să urmeze procesul natural al dezvoltării, care iarna devine greoi. Forțarea creșterii nu numai că întrerupe perioada în care plantele au nevoie de relaxare, dar le va slăbi și le va face vulnerabile la frig.
  • În perioadele în care solul nu este acoperit cu gheață udarea plantelor o dată pe săptămână este benefică, mai ales în cazul plantelor noi.
  • Serele gonflabile cu monitoare de îngheţ sunt potrivite pentru iernatul plantelor mediteraneene în ghiveci.
  • De la sfârşitul lui ianuarie verifică plantele să nu existe paraziţi, deoarece atunci apar păduchii verzi, iar de la începutul lui februarie apar păianjenii roşii, păduchii lânoşi şi afidele.

 

Ai alte sfaturi pe această temă? Așteptăm cu interes comentariile tale.

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: mastergarden.wordpress.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here