Nerine, planta africană care ȋnflorește toamna

0

Nerine bowdenii este o plantă perenă, erbacee, din familia Amarylidaceae. Este originară din Africa de Sud.

Are un aspect elegant prin cele 4-6 frunze ȋnguste, de un verde deschis, tulpina lungă de 45-60 cm și mai ales, prin florile, mari, roz sau mai rar, albe, ce seamănă cu cele de crin. Înflorește la sfȃrșitul verii și ȋnceputul toamnei australe (ianuarie-mai), cȃnd majoritatea plantelor au deja fructe.

În cadrul speciei se ȋntȃlnesc două subspecii. Habitatul natural pentru Nerine bowdenii bowdenii constă ȋn pante, stȃnci și păduri montane, ȋntȃlnindu-se la altitudine de 1200-1500 m, iar pentru Nerine bowdenii wellssi ȋn păduri aflate la peste 2400-3300 m.

Zona este supusă ploilor torenţiale pe perioada verii australe (octombrie-martie) și temperaturilor foarte scăzute, de pȃnă la -15 grade Celsius, pe timpul iernii (din iunie pȃnă ȋn august).

Numele plantei a fost ales ȋn amintirea lui Athelstan H. Cornish- Bowden, un englez care a deţinut funcţia de administrator general al Coloniei Cape și care a trimis la ȋnceputul secolului XIX, primii bulbi ȋn Anglia.

Vezi și: Eryngium giganteum, fantoma doamnei Willmott

Nerine bowdenii -ȋngrijire

Planta are nevoie de un sol bogat, umed, bine drenat, dar poate tolera seceta. În ceea ce privește temperatura, este rezistentă la frig.

Se ȋnmulţește prin seminţe și bulbi. Aceștia se ȋngroapă numai pe jumatate ȋn sol și se așază la o distanţă de 30 cm unii de ceilalţi.

Seminţele ȋncolţesc extrem de rapid.

În mediul natural, ele cad lȃngă planta care le-a produs sau se rostogolesc pe stȃnci ȋncolţind imediat ce găsec sol fertil.

Pentru a produce flori, este necesar să i se asigure o bună expunere la soare.

Se poate cultiva și ȋn ghivece.

În general, este una dintre speciile cu care se pot realiza borduri și covoare florale sau amenajări de tip rocărie. Este folosită și ca floare tăiată, ȋn buchete, deoarece ȋși păstrează prospeţimea cȃteva zile.

Sursa foto: www.emeraldplants.co.uk

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here