O plantă unică ale cărei flori își schimbă culoarea în contact cu apa

0

Afară plouă și e înnorat, ar putea să mă ducă cu gândul la poezia Lacustră sau Plumb de George Bacovia, dar nu este cazul pentru că este vară și ploaia a venit după o perioadă caniculară când natura primește un refresh, așadar îmi amintește de o plantă rară, unică în lume și anume Diphylleia grayi.

Există în natură această plantă magică denumită popular mayapple (Podophyllum) sau aripa de înger (Epimedium), ale cărei flori devin transparente în ploaie pentru că petalele ei își schimbă nuanța alb- mată în contact cu apa de ploaie, devenind transparente precum cristalul. Apa de ploaie nu decolorează complet petalele, iar atunci când se usucă, florile își recapătă ca prin magie culoarea lor inițială. Această plantă specială crește în general, în zonele montane și in regiunile umede împădurite din cele mai reci regiuni ale Chinei și Japoniei.

O altă caracteristică interesantă a plantei este faptul că deși este o plantă perenă, florile încep să înflorească de la jumătatea primăverii și durează până la începutul verii, concret sezonul de înflorire este în perioada mai-iulie. Florile sunt micuțe albe cu textura cerată, cresc grupate într-un mănunchi și au diametru de aproximativ 2 cm iar în mijloc se poate observa polenul de culoare galbenă. La sfârșitul verii, tulpinile plantei devin roșiatice și după ce îi cad florile apar niște fructe micuțe de culoare albastru. Un alt element prin care o puteți identifica, sunt frunzele mari sub formă de umbrelă. Diphylleia grayi nu agreează temperaturile fierbinți de vară, deci dacă vreți să aveți o plantă de acest fel în grădină trebuie să o plantați la umbră, într-un loc cu multă umezeală și răcoare.

 

Vă invit să vedeți în imaginile următoare metamorfoza unică a florilor Diphylleia grayi:

diphylleia grayi 1

diphylleia grayi 2

diphylleia grayi 3

diphylleia grayi 4

diphylleia grayi 5

diphylleia grayi 6

diphylleia grayi 7

diphylleia grayi 8

diphylleia grayi 9

Sunt mai multe specii de Diphylleia. Una dintre ele se numește Diphylleia cymosa- crește în SUA, Diphylleia sinensis este originară din China, iar Diphylleia grayi, cea despre care v-am vorbit provine din Japonia.

De unde se poate cumpăra și cât costă:
Pe ebay.com costă 30.00 dolari o plantă Diphylleia, dar se mai poate achiziționa și de pe plantdelights.com la prețul de 20.00 dolari.

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: twitter.com, commons.wikimedia.org, pinterest.com, flickr.com, alst.nihil.de, geyserofawesome.com, nargs.org, taringa.net

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here