Ochiul boului, o plantă cu o mulţime de culori

0
China aster (Callistephus chinensis)

Ochiul boului (Callistephus chinensis) este o plantă anuală, originară din China şi Corea care formează tufe de 30-40 cm lăţime. Numele specie provine de la cuvintele greceşti kalistos-frumos şi stephos –coroană.

Florile simple sau bătute, au un diametru de 8-12 cm şi pot avea diferite culori: alb, roz, roşu, violet, albastru şi galben. Ȋnfloresc din iulie până ȋn septembrie. Frunzele sunt lungi, de 5-8cm, ovate şi zimţate pe margine. Tulpina poate avea ȋntre 30-80 cm ȋn funcţie de varietate.

Ochiul boului-ȋngrijire

Planta se dezvoltă bine pe soluri bogate, umede, bine drenate, expuse soarelui sau parţial umbrite, cu pH neutru sau alcalin. Seminţele se plantează ȋn răsadniţe, la o adâncime de 0,5cm, cu 6-8 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ şi se transplantează ȋn grădină după jumătatea lui martie când temperatura nu mai coboară sub 8 grade Celsius. Se recomandă ca distanţa dintre plăntuţe să fie de 30-50cm. Astfel, circularea liberă a aerului va ȋmpiedica dezvoltarea mucegaiurilor.

Solul se poate fertiliza cu bălegar sau compost. Udarea se face cu grijă pentru a se evita băltirea apei. Dacă se foloseşe mulci, stratul nu trebuie să fie prea gros şi acesta nu trebuie să fie aşezat la o distanţă mai mică de 5cm de tulpina plantei.

Pentru a prelungi perioada de ȋnflorire se pot ȋndepărta florile uscate.

Cum ochiul boului este sensibilă la atacul insectelor şi ciupercilor, este indicat ca plantele bolnave să fie ȋndepătate, iar locul de plantare să fie schimbat anual.

Specia se poate folosi ȋn grădini amenajate ȋn stil rustic, ronduri, borduri florale, ca floare tăiată şi plantă de ghiveci.

Ȋn anii ’80 a ȋnceput ȋn India un program de obţinere a numeroşi hibrizi, India ocupând de atunci unul dintre primele locuri la exportul de flori de ochiul boului.

Iată numai 3 dintre varietăţile care se ȋntâlnesc pe piaţă:

Matsumoto -cu flori semiduble şi tulpină de 60-80cm

Milady -cu flori duble

Starlight -cu flori ce au petale filiforme

Un plic cu seminţe de ochiul boului costă 5,3 lei pe https://gradinamax.ro/

Surse foto: www.ebay.com, www.Amazon.com, https://www.asiaseeds.com/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here