Orașul antic, scos la suprafață de tehnologie

2

După secole în care a rămas ascuns în jungla cambodgiană, un oraş antic este adus la suprafaţă cu ajutorul tehnologiei. Folosind un sistem de cartografiere cu ajutorul laserului, arheologii au descoperit o adevărată reţea de drumuri, canale şi temple din secolul al 7-lea fără să facă excavaţii.

La 70 de kilometri de templele de la Angkor Wat, ascuns în jungla cambodgiană, arheologii au scos la iveal un întreg oraş dispărut.

Dr. Sarah Klassen: ”Folosind sistemul cu laser am reuşit să identificăm şi să cartografiem sute de rezervoare şi chiar câteva temple care nu fuseseră descoperite până acum. Chiar şi de-a lungul zecilor de ani de muncă pe teren, toate aceste construcţii ar fi trecut neobservate, pentru că jungla este foarte densă aici”.

Spre surprinderea cercetătorilor, ruinele oraşului antic se întind pe o suprafaţă mult mai mare decât se credea iniţial. Arheologii pot colabora acum cu localnicii, pentru a se asigura că ruinele nu sunt afectate de oameni.

Em Sreang, cercetător: ”Studiul e foarte important pentru că-i ajută pe cercetători şi pe arheologi să înţeleagă istoria zonei. Cu această tehnologie, putem observa contururile vechilor drumuri, canale şi sisteme de irigaţii pentru prima oară. Şi se vede că au fost destul de multe.”

Cel puţin patru temple noi au fost descoperite în junglă. Până să poată fi vizitate de turişti, însă, autorităţile cambodgiene trebuie să verifice întreaga zonă – în timpul războiului civil din anii 70, sute de mine au fost amplasate în această regiune.

Citeşte şi Casă sănătoasă: remedii pentru influenţele câmpului magnetic şi electric al Pământului

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here