Orhideea tigru, o adevarata regina a orhideelor

3
Orhideea tigru

Orhideea tigru (Grammatophyllum speciosum) este o plantă care poate ajunge la 3 m ȋnălţime şi câteva sute de kg greutate, fiind una dintre cele mai mari orhidee cunoscute. Există exemplare care au ajuns la 2t. Se mai numeşte ş orhideea trestie de zahar sau regina orhideelor.

Originară din sud-estul Asiei, din Malaezia, Sumatra şi Noua Guinee, preferă un climat cald şi umed. Este o plantă epifită crescând pe alte specii, fără a le produce daune. Ȋn general, se ȋntâlneşte ȋn copacii aflaţi pe malurile râurilor, dezvoltându-se până la ȋnălţimea de 30 m. Ocazional, creşte şi pe stânci.

Florile răspândesc un miros suav, plăcut şi sunt spectaculoase. Au lungime de 5-6 cm, sunt grupate câte 40 ȋn inflorescenţele de tip racem, lungi de până la 2m. Culoarea variază, putând fi crem, galben verzui sau galben cu pete maro-portocalii care devin mai intense pe măsură ce floarea se maturizează. Rezistă până la 2 luni, dar orhideea ȋnfloreşte doar la interval de 2-4 ani.

Frunzele sunt ovate, alternante, cu lungime de 50-60 cm şi 3 cm lăţime.

Rădăcinile formează un fel de coş fiind ȋndreptate atât ȋn jos cât şi ȋn sus. Aici se acumulează material vegetal care prin descompunere, hrăneşte orhideea.

Fructele sunt capsule, cu formă de pară şi lungime de12 cm.

Orhideea tigru-cultivare

Orhideea tigru poate fi crescută şi ȋn sere daca i să se ofera o temperatură de 22-28 grade Celsius ziua şi minim 12 grade Celsius noaptea. Udarea trebuie să fie abundentă, dar cu grijă ca apa să nu băltească. Substratul recomandat este un amestec alcătuit din material higrofil, la baza, urmat de cărbune şi frunze sau coaja de copac. Se ȋnmulţeşte prin seminţe şi divizare.

Ȋn ţări cu climat tropical şi sub tropical se foloseşte ca plantă decorativă, ȋn parcuri, acoperişuri verzi şi sere. De exemplu, ȋn Singapore orhideele tigru se cultivă ȋn copacii din oraş, unde ȋnfloresc din ianuarie până ȋn iulie.

Cea mai bătrână orhidee tigru cunoscută se afla la Grădina Botanică Singapore. Ea a fost plantată ȋn 1861 şi are ȋn prezent un diametru de 5m.

Orhideea tigru este menţionată ȋn anexa II CITES, comerţul cu această planta fiind supus unor reguli stricte.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here