Copacul Pachira Aquatica, originar din America de Sud mai este numit și Grandiflora Pachira, Carolinea Princeps sau Bombax Aquaticum. Cel mai intersant aspect rămâne însă faptul că este considerată o plantă norocoasă. De unde acest mit? Ei bine, se spune că frunzele acestui arbore compuse din cinci lobi, conform filozofiei Feng-Shui corespund celor cinci elemente fundamentale- apa, lemnul, focul, pământul şi metalul. Mai mult decât atât, asemănarea cu o palmă a creat superstiţia că planta stabilizează norocul şi bunăstarea în casă.
Fie că este adevarată sau nu această legendă, Pachira este oricum o plantă aspectuoasă pentru că își pastrează culoarea verde a frunzelor tot timpul anului, atât la interior cât și în exteriorul casei. Frunzele au proprietatea de a fi proporționale cu înălțimea pomului, astfel că poate fi ținut și în grădină și în casă sau poate fi modelat sub forma unui bonsai.
Florile pe care le face Pachira Aquatica sunt uriașe, spectaculoase, și parfumate. Petalele albe se răsfrâng către baza florii transformând-o practic într-un buchet de stamine lungi. Semințele sunt asemănătoare la gust cu alunele, se consumă crude, prăjite sau rumenite. Pot fi măcinate și se folosesc în acest caz pentru prepararea pâinii. Fructul seamănă cu o nucă de cocos, are forma ovală, de culoare verde-maroniu. Frunzele și florile tinere se folosesc ca legume.
În ceea ce privește îngrijirea plantei, trebuie să știți că Pachira nu este un arbust pretențios. Pe perioada de iarnă este totuși puțin mai sensibil pentru că nu suportă frigul, deci trebuie să-l protejați de îngheț. Pe tot anului trebuie ferită de vânt cald și uscat. Pentru că este un arbust tropical trebuie udat constant și din belșug pe perioada verii, iarna însă se udă mai rar. În timpul verii când este perioada de creștere trebuie tratat cu îngrășământ. Se înmulțește prin semințe sau butași.
Arborele norocos poate fi întâlnit sub două forme. Poate fi crescut cu mai multe trunchiuri împletite, plantate într-un singur ghiveci sau plantată ca o singură tulpină. În forma a doua se dezvoltă mai bine. Când ajunge la maturitate Pachira capătă un foliaj dens și foarte rar face și flori. Cu sau fără flori, Pachira Aquatica este extrem de decorativă, cu frunzele bogate de culoare verde strălucitoare, aproape sintetică.
Sursa foto: flickr.com, en.wikipedia.org, pinterest.com
[…] Copacul Pachira Aquatica, originar din America de Sud mai este numit și Grandiflora Pachira, Carolinea Princeps sau Bombax Aquaticum. Cel mai intersant aspect rămâne însă faptul că este considerată o plantă norocoasă. De unde acest mit? Ei bine, se spune că frunzele acestui arbore compuse… Cititi mai multe aici: Pachira Aquatica, arborele norocos de acasă […]
[…] Citește și Pachira Aquatica, arborele norocos de acasă […]