Video: Parchet din lemn masiv, o investiție în confort pentru orice casă sau apartament

Izolația din fibră de lemn

3
parchet lemn masiv, montaj
parchet lemn masiv, montaj

Nevoia de spații aerisite pentru locuit, de apartamente în care elementele constitutive și cele de decor fie cât mai naturale a devenit un trend printre românii închiși în casă de restricțiile pandemiei de Covid.

Fie că e vorba despre lemn, piatră naturală sau plante, statisticile arată că în noile apartamente, cu o cameră în plus pentru birou, românii aleg produse scumpe.

Dacă vorbim despre parchet, lemnul este soluția ideală pentru că aduce cu sine confortul, aspectul natural, dar și o temperatura relativ constantă în timpul anului. Vara rămâne rece, iarna nu se răcește la fel ca gresia sau granitul și marmura.

Vezi și Decoraţiuni de Crăciun din materiale reciclate

Parchet din lemn stratificat sau masiv?

Soluția mai ”ieftină” este parchetul triplu stratificat, iar cea mai scumpă este parchetul din lemn masiv.

Ieftină e totuși folosit incorect, pentru că ambele tipuri de parchet depășesc 120 de lei mp, dar, în general, parchetul stratificat este mai ieftin decât cel masiv.

Evident, pentru o soluție cu adevărat ieftină se poate apela la parchetul laminat.

#Revista_Casoteca a mers într-un apartament aflat la ultimul etaj al unui bloc din București pentru a-l urmări pe meșterul Geo cum a așezat un parchet din lemn de stejar.

Clientul și-a dorit o așezare dificilă a parchetului, anume în unghi de 90 de grade.

@revista_casoteca

#revista_casoteca #casoteca #fy #homesweethome #homeedit #homeproject #fypシ #wip #renovationproject #mestercasoteca #homeinspiration #hardwork

♬ MONEY – 리사 (LISA)

 

Pașii de montaj pentru parchetul din lemn masiv

Un prim pas ar fi o podea plană și plată. Dacă a fost turnată o șapă autonivelantă, situația este perfectă, dacă nu, va trebui folosit mai mult adeziv de parchet pentru a netezi imperfecțiunile.

izolatie fibra lemn parchet
izolație fibra lemn pentru parchet

Adezivul pentru izolație și parchet

Adezivul de parchet folosit aici este pe bază de apă, nu solvent. Adezivul, la cutie de 15 litri se numește Thrakon și a fost achiziționat de la Artsani (Ploiești). Pretul unei găleți de adeziv nu depășește 180 de lei.

Este mai bun pentru că nu miroase, nu pătează iremediabil și rămâne mai mult timp semiumed, deci plăcile pot fi rearanjate ușor.

Acesta se întinde cu o racletă specială care poate fi achiziționată din orice magazin de bricolaj de la raionul de adezivi de parchet.

parchet lemn masiv izolatie fibra lemn

Izolația din fibră de lemn

Se poate folosi izolație din polistiren, lemn sau chiar plută. În apartamentul vizitat de Revista Casoteca s-a folosit izolația din fibră de lemn, de 4 mm grosime, cu plăci de 50-100 mm. Se găsește în magazinele de specialitate, este produsă de Steico și cost în jur de 60 de mei un pachet care acoperă 7 mp.

Aceasta este ușoară, rezistentă și greu de comprimat, mai ales dacă se află între cele două straturi de adeziv.

După lipirea plăcilor izolante de podea urmează montarea parchetului.

parchet lemn masiv

Parchetul din lemn masiv

În primă fază se alege colțul din care se va începe montajul, astfel încât parchetul să se vadă cât mai bine de la intrarea în apartament.

Se măsoară camera pentru unghiularitate, și se pleacă cu așezarea plăcilor în unghi drept.

Lipirea efectivă se face prin întinderea adezivului (cel folosit și la lipirea izolației de șapă) peste plăcile de izolație, pe o suprafață egală cu bucata de parchet. Operațiunea trebuie făcută cu atenție față de plăcile lipite anterior pentru ca acestea să nu se deplaseze, parchetul din lemn masiv nefiind prevăzut cu ”click”, ci doar cu ”nut și feder” (moș și babă).

Parchetul nu trebuie să atingă pereții, ci trebuie dus până la o distanță de app 10 mm. Aceasta va fi acoperită de plină și este necesară pentru dilatație.

Parchetul din imagine, din lemn de stejar, are 15 mm grosime, iar plăcile au 70×600 mm, a fost achiziționat de la Brico Depot și are un preț de listă de 250 lei mp.

Dacă aveți răbdare, pentru nu este cel mai vândut produs de la raionul parchet, în puteți găsi cu reduceri substanțiale, chiar și de 25%.

Atenție! Nu se folosesc cuie, ci doar pene din plastic care să împingă plăcile una-într-alta până se întărește adezivul.

Plinta, foarte importantă, poate fi aleasă nu numai din lemn, ci si din mdf, este mai maleabilă, deci poate copia unele imperfecțiuni, inerente, ale pereților.

Plinta din lemn, mai dură, poate fi aleasă în funcție de culoarea parchetului, dar ajunge la x2 prețul celei din mdf.

Ambele se montează cu silicon sau cu montaj kit, produse deja obișnuite în orice magazin de specialitate.

parchet lemn masiv in unghi

 

3 comentarii

  1. […] Nevoia de spații aerisite pentru locuit, de apartamente în care elementele constitutive și cele de decor fie cât mai naturale a devenit un trend printre românii închiși în casă de restricțiile pandemiei de Covid. Fie că e vorba despre lemn, piatră naturală sau plante, statisticile… Cititi mai multe aici: Video: Parchet din lemn masiv, o investiție în confort pentru orice casă sau apartament […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here