Pentru cât timp mai pot fi cumpărate centrale termice clasice

0

Din luna septembrie a acestui an, doar centrale termice de apartament care sunt eficiente şi nepoluante mai sunt importate şi produse în România. Noile modele de centrale în condensaţie sunt mai scumpe, dar mult mai eficiente din punct de vedere energetic şi economiseşti la factura de întreţinere. CasoTeca îţi spune pentru cât timp mai pot fi cumpărate centrale termice clasice.

Chiar dacă directiva Uniunii Europene a intrat în vigoare din 26 septembrie, încă mai pot fi cumpărate centrale convenţionale pe gaz, asta dacă preţul este cel care contează. Centralele clasice pe gaz sunt cu 25-30% mai ieftine decât cele în condensaţie, încă acestea din urmă sunt mult mai performante.

Treptat, treptat, centralele clasice vor dispărea din depozitele magazinelor, însă mulţi retaileri şi-au făcut stocuri mari şi nu le-au epuizat încă. Astfel, încă mai pot fi cumpărate centrale termice mai ieftine. Dar nu pentru mult timp.

Pentru cât timp mai pot fi cumpărate centrale termice clasice

Centrala termică în condensaţie este cu 50% mai eficientă decât cea convenţională, dar mai scumpă. Preţurile actuale pornesc de la 3.000 de lei, şi pot ajunge la 10.000 de lei, în funcţie de mărime, echipare tehnică, dar şi de performanţe. Preţul pentru o centrală convenţională este de circa 2.000 de lei.

Furnizorii, atât producătorii, cât şi importatorii, nu mai au voie să comercializeze după 26 septembrie cazane pe gaz, care nu sunt în condensaţie. Din informaţiile noastre, comercianţii români şi-au făcut stocuri consistente, dar nu putem să facem o estimare a numărului exact, dar e vorba probabil de zeci de mii de unităţi. Estimez că aceste stocuri se vor epuiza în urmatoarele 8, cel mult 12 luni, Valentin Nan, directorul de marketing al Viesmann România.

Pentru cât timp mai pot fi cumpărate centrale termice clasice

Centralele în condensare se comercializează de ceva timp şi pe piaţa românească, însă ponderea din vânzările totale a fost mai mică. „Segmentul centralelor în condensare a fost, până în prezent, unul mai restrâns decât cel al centralelor ce utilizează tehnologia convenţională, dar observăm în ultimii ani un interes crescut al românilor faţă de segmentul produselor eficiente energetic” spune Cătălin Drăguleanu, directorul Ariston Thermo România.

Motivele sunt evidente. Centralele termice în condensare asigură o economie la gaz de 35% şi sunt cu 50% mai eficiente decât centralele convenţionale. Sunt, însă, persoane pentru care cel mai important la o centrală este preţul.

Chiar dacă pe piaţă se mai găsesc modele de centrale termice, ne-am putea aştepta şi la o creştere de preţ. „E un mecanism de piaţă firesc. Pe măsură ce cererea va deveni mai mare decât oferta pieţei, preţurile vor tinde să crească, dar nu cred că vor putea ajunge în zona preţurilor cazanelor în condensaţie”, mai spune Valentin Nan.

În România există 1,3 milioane de locuinţe branşate la sistemul centralizat de termoficare şi circa 2 milioane de centrale termice montate în locuinţele proprii. Centralele în condensare reprezintă sub 5% din parcul total.

Pentru cât timp mai pot fi cumpărate centrale termice clasice

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here