Planta creta albastră, o specie cu frunze albastre

2

Planta creta albastră (Senecio mandralisacae) sau Kleinia este o specie suculentă, originară din Africa de Sud. Face parte din familia Asteraceae, familia florii soarelui.

Se foloseste ȋn grădini de tip mediteranean, ȋn rocării, pentru acoperirea solului ȋn zone dificile, de-a lungul aleilor, dar și ȋn ghivece.

Ȋn combinaţie cu flori de culori aprinse, cum ar fi roșul plantei lăbuţe de cangur, poate oferi o imagine ȋncȃntătoare. 

Vezi și: Planta labute de cangur

Klenia nu este prea ȋnaltă, ajungȃnd doar la 30-45 cm. Frunzele sale cărnoase, de 7-15 cm, albăstre-argintii, stochează apa. Au o formă ce amintește de niște creioane sau de bucăţile de cretă folosite la școală, de unde și numele popular.

Florile sale sunt albe, grupate ȋn inflorescenţe și emană un parfum subtil. Ȋnflorește la sfȃrșitul primăverii.

Planta creta albastră-ȋngrijire

Planta cretă albastră preferă solurile nisipoase, uscate sau cu un nivel mediu de umiditate, expuse soarelui sau aflate ȋn zone semiumbrite. Un sol argilos sau un substrat ȋn care apa băltește, vor duce la moartea plantei.

Crește ȋn sezonul rece, vara intrȃnd ȋn perioada inactivă. Ca urmare, vara se recomandă realizarea tăierilor.

Este rezistentă la incendii și nu este consumată de iepuri și căprioare.  

Atenţie! Este toxică pentru cȃini, pisici și cai.

Se ȋnmulţește ușor prin butași.

Dacă se plantează ȋn grădină, trebuie respectate cȃteva reguli simple. Este recomandat ca groapa să aibă un diametru dublu faţă de rădăcină, iar aceasta din urmă să fie manevrată cu grijă pentru a se evita ruperea sau strivirea sa. Ȋn primele zile, udarea va fi frecventă, dar apoi distribuirea apei se va realiza la intervale mari de timp.

Pentru creșterea ȋn vase, se poate utiliza un substrat special pentru plante suculente sau unul pentru cactuși. O variantă mai simplă este amestecarea pămȃntului de flori cu nisip și pietriș.  

 Sursa foto: Pinterest

2 comentarii

  1. […] Planta creta albastră (Senecio mandralisacae) sau Kleinia este o specie suculentă, originară din Africa de Sud. Face parte din familia Asteraceae, familia florii soarelui. Se foloseste ȋn grădini de tip mediteranean, ȋn rocării, pentru acoperirea solului ȋn zone dificile, de-a lungul aleilor, dar și ȋn… Cititi mai multe aici: Planta creta albastră, o specie cu frunze albastre […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here