Plantarea viței de vie

1

Cultura de viță de vie are o tradiție îndelungată în țara noastră, de peste 2500 de ani, existând numeroase mărturii cu privire la această preocupare a strămoșilor noștri. Geto-dacii aveau o apreciere deosebită față de vin, fapt ce explică interesul lor sporit pentru cultura viței de vie și pentru dezvoltarea acesteia.

O cultură cu totul specială, vița de vie merită o atenție pe măsură. Îți arătăm într-un articol complet tot ce trebuie să știi despre cultivarea, întreținerea și tratamentele viței de vie astfel încât să ai o producție considerabilă și de bună calitate.

Soiuri de viță de vie:

Vițele roditoare se împart astfel:

  • soiuri cu rezistență sporită la boli;
  • hibrizi viță de vie (hibrizi folosiți în special în gospodării, nu necesită multe lucrări de îngrijire);
  • soiuri nobile – cultivate pentru consum sau producție de vin.

Soiuri viță de vie pentru struguri de masă

Strugurii de masă se recunosc ușor după aspectul lor atrăgător. De obicei bobul este de mărime medie și mare, pulpa nu este la fel de suculentă ca la celelalte soiuri, ci este mai consistentă. De asemenea, la aceste soiuri conținutul de semințe este redus sau chiar lipsește.

La rândul lor, strugurii de masă se împart în soiuri cu coacere extratimpurie și timpurie (ex. Cardinal, Augusta, Victoria), soiuri cu coacere mijlocie (ex. Azur, Triumf, Milcov, Muscat de Hamburg), soiuri cu coacere târzie (ex. Xenia, Coarna neagră, Tamina).

Soiuri de viță de vie pentru vin

Soiurile de viță de vie pentru vin sunt cultivate special pentru producerea licorii bahice. De altfel, acestea sunt și cele mai răspândite. Soiurile pentru vin se împart în:

  • Soiuri pentru vinuri albe, – exemplu: Fetească albă, Chardonnay, Grasă de Cotnari, Frâncușă, Riesling italian, Aligoté, Crâmpoșie selecționată, Mustoasă de Măderat, Zghihară, Fetească regală, Galbenă de Odobești, Băbească gri, Pinot gris etc.
  • Soiuri pentru vinuri roșii exemplu: Pinot noir, Fetească neagră, Negru de Dragășani, Burgund Mare, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cadarcă, Băbească neagră.
  • Soiuri pentru vinuri aromate: Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Șarba.

Cele mai rezistente soiuri de viță de vie la ger și la boli

Soiuri cu o rezistență sporită la boli sunt, de pildă, Brumăriu, Moldova, Perlă de Zala, Valeria. Mai rezistente la ger sunt soiurile Cabernet Sauvignon, Fetească regală, Pinot noir, Burgund.

Când se plantează vița de vie?

Vița de vie se plantează primăvara cât mai devreme, lunile martie-aprilie, când în sol la adâncimea de 40-50 de cm se înregistrează 8-10 grade Celsius. Plantarea pe terenuri grele, cu exces de umiditate, se face la începutul lunii mai. Pe terenurile bine drenate se poate face plantarea și toamna, înainte ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius.

Plantare viță de vie 

Plantarea viței de vie începe întotdeauna cu pregătirea terenului. Plantațiile de viță de vie au o durată de viață de peste 30 de ani, astfel încât este nevoie de o pregătire riguroasă a solului în prealabil. În primul rând este recomandată o perioadă de repaus a solului de circa 3-5 ani. Dacă plantarea se face la scurt timp după defrișarea plantației vechi de viță de vie, se recomandă dezinfectarea solului.

Pregătirea terenului constă în eliminarea vegetației lemnoase – arbori, arbuști, butuci, cât și în eliminarea denivelărilor de teren. Urmează fertilizarea solului, care se poate face cu gunoi de grajd – 30-40 t/ha și cu îngrășăminte chimice cu fosfor și potasiu. De asemenea, se mai execută și desfundarea terenului.

Pichetatul și săpatul gropilor

De regulă, gropile se sapă cu puțin timp înainte de plantare la o adâncime de 50 de centimetri și cu un diametru de 35 – 40 de centimetri. Distanțele de plantare între rânduri pot varia, în medie, între 1,5 și 2 m între rânduri și 1-1,4 m între butuci pe rând.

Pregătirea pentru plantare

Pregătirea pentru plantarea viței de vie constă, în primul rând, în alegerea vițelor sănătoase, cu sudură de jur împrejur, rădăcini alb-sidefii, cordițe cu muguri viabili. Urmează fasonarea, etapă ce implică scurtarea rădăcinilor la 8-10 cm și a cordițelor la 3-4 ochi. Etapele următoare sunt parafinarea și mocirlirea vițelor. Se vor planta propriu-zis vițele de vie, urmând fertilizarea, udarea și umplerea gropilor cu pământ.

Udarea și fertilizarea viței de vie

Se recomandă udarea la fiecare viță cu circa 10 litri de apă. În privința fertilizării, deseori în această etapă se aplică fertilizarea organică (gunoi de grajd). Se execută umplerea gropilor și mușuroirea.

Întreținerea viței de vie

În ceea ce privește întreținerea viței de vie, se recomandă dezmușuroit după plantare, arătura, lichidarea golurilor, precum și fertilizarea. Mai jos vom explica pas cu pas care sunt lucrările necesare pentru întreținerea viței de vie și cum trebuie făcute:

  • Dezmușuroitul se face primăvara timpuriu după ce temperatura nu mai scade sub 8-9 grade Celsius.
  • Arătura de primăvară se face la 14-16 cm pentru afânarea solului;
  • Tăierea în uscat și copcitul – începând cu anul al doilea, în primăvară și se repetă în luna august.
  • Instalarea mijloacelor de susținere – araci, spalieri, bolți.
  • Plivitul și legarea lăstarilor – se face când lăstarii au ajuns la 8-10 cm și se lasă doar 3-4 la vițele riguroase și 2 la cele dezvoltate;
  • Fertilizarea – se aplică doze moderate de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu.
  • Completarea golurilor – se face primăvara, folosindu-se vițe STAS;
  • Combaterea bolilor și dăunătorilor.

citește și 10 Plante aromatice la ghiveci pe care le poți cultiva în casă

un comentariu

  1. […] Cultura de viță de vie are o tradiție îndelungată în țara noastră, de peste 2500 de ani, existând numeroase mărturii cu privire la această preocupare a strămoșilor noștri. Geto-dacii aveau o apreciere deosebită față de vin, fapt ce explică interesul lor sporit pentru cultura viței… Cititi mai multe aici: Plantarea viței de vie […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here