Premiile Anualei de Arhitectură: Cum arată casa vagon din Bucureşti

0

Ordinul Arhitecților București a premiat ieri cele mai bune lucrări de arhitectură realizate pe parcursul anului trecut. CasoTeca îţi prezintă Premiile Anualei de Arhitectură: Cum arată casa vagon din Bucureşti.

Cel mai bun proiect de arhitectură rezidențială a fost desemnat o casă din Sectorul 5 semnat de arhitectul Mihai Duțescu, precum și clădirea multifamilială Londra Housing, dezvoltată de Forte Partners și proiectată de ADNBA.

La categoria arhitectură corporate a fost premiată clădirea de birouri de pe Ștefan cel Mare dezvoltată tot de Forte Partners. La categoria amenajări interioare au fost acordate două premii și cinci nominalizări. Amenajarea KANE World Food Studio a fost considerată cea mai bună lucrare de acest tip.

Cum arată casa vagon din Bucureşti

Această casă de dimensiuni reduse a fost construită pe un teren de 160 de metri pătraţi într-un din mahalalele tipice ale Bucureştiului. Mai exact, într-un cartier de locuinţe tipice individuale, caracterizat printr-o densitate semnificativă, fără niciun fel de calităţi arhitecturale, se arată în descrierea proeictului.

Cu toate acestea, zona are un anumit farmec şi o populaţie multi-etnică, ce încă păstrează în bună măsură un stil de viaţă pitoresc şi liniştit, ceva între rural şi urban.

Proeictul îşi propune să recupereze tipologia specific bucureşteană de casă-vagon, un tip de c asă dezvoltat din adaptarea casei rurale la parcelele mici şi înguste ale oraşului. Casa e lipită de una dintre laturile lungi ale terenului şi câteodată de calcanele celorlalte case vecine.

De obicei, are ferestre pe cel mult două faţade, casa se desfăşoară în profunzimea lotului şi păstrează o curte sua grădină lungă şi îngustă.

Un amănunt esenţial: costul unei astfel de case (inclusiv terenul) este relativ acelaşi cu al unui apartament de 4 camere, dar cu o suprafaţă şi cu facilităţi mult mai reduse, situat într-unul din noile ansambluri imobiliare răspândite ubicuu prin Bucureşti.

Premiile Anualei de Arhitectură: Cum arată casa vagon din Bucureşti
Premiile Anualei de Arhitectură: Cum arată casa vagon din Bucureşti

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here