Protecția ochilor iarna: 8 sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

1

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea se descarcă aici.

 

Folosirea produselor cu factor de protecție solară pe timpul verii protejează pielea împotriva riscului de cancer, cauzat de radiațiile ultraviolete dăunătoare. Soarele poate dăuna însă și ochilor, inclusiv pe parcursul iernii, de aceea se recomandă purtarea ochelarilor de soare chiar și în anotimpul rece. Expunerea pe termen lung la soare fără o protecție oculară adecvată poate crește riscul de afecțiuni oculare:

  • cataractă;
  • degenerescență maculară;
  • formă rară de cancer ocular.

 

Cu cât ochiul este mai expus la radiații solare, cu atât crește riscul de a dezvolta simptome nedorite. 

 

Pe piață există o multitudine de tipuri de ochelari de soare, poate fi destul de dificil de identificat perechea de ochelari de care ai nevoie. În acest articol îți spunem care sunt elementele care ar trebui să conteze atunci când vrei să alegi protecția optimă pentru ochii tăi pe perioada iernii.

 

Blocarea ultravioletelor

Asigură-te că ochelarii tăi pot bloca 99-100% radiațiile UVA și UVB. Poți face acest lucru citind informațiile oferite de producător, sau cumpărând produsul de la un retailer recunoscut.

 

Dimensiunea lentilelor

Lentilele mai mari ale ochelarilor de soare protejează mai bine ochiul împotriva ultravioletelor, prin blocarea razelor periferice. De asemenea, acoperirea suplimentară protejează și pielea delicată din jurul ochilor. Descoperă gama de ochelari pătrați de soare, sau optează pentru alte forme de lentile care îți oferă confortul dorit.

 

Polarizarea lentilelor

Pentru perioada de iarnă, sunt recomandate lentilele polarizate, care pot fi mai de folos persoanelor care au un stil de viață activ, petrec mai mult timp în aer liber și eventual practică diverse sporturi de iarnă. Atunci când lumina soarelui atinge o suprafață (zăpada de exemplu), lumina se reflectă mai puternic pe orizontală, ceea ce poate afecta vizibilitatea. Lentilele polarizate permit numai luminii verticale să ajungă la ochi, protejându-i de strălucirea orbitoare.

 

Lentile colorate

Adesea, ochelarii de soare au culori diferite la lentile, deloc întâmplător. Lentilele galbene sunt recomandate mai ales pentru sporturile de iarnă, pentru că filtrează mai bine lumina albastră. Lentilele roz și violet cresc contrastul obiectelor pe un fundal albastru sau verde, de aceea sunt mai indicate în cazul sporturilor nautice.

 

Lentile de contact purtate cu ochelari de soare

Dacă porți deja lentile de contact care blochează radiațiile ultraviolete, trebuie să știi că acestea nu pot bloca suficiente radiații ultraviolete, este nevoie să maximizezi protecția cu ochelari de soare adecvați. 

 

Lentile rezistente la impact

Ochelarii de soare nu îndeplinesc aceleași standarde de siguranță ca ochelarii de vedere. Cu toate acestea, ochelarii de soare trebuie să poată proteja ochii în cazul unui eventual impact. Alege ochelari rezistenți.

 

Lentile anti-ceață

Alege ochelari de protecție cu lentile duble, pentru a preveni formarea condensului.

 

Lentile pentru siguranță/confort

Optează întotdeauna pentru lentile care pot conferi siguranță și care sunt confortabile.

Bine de știut

  • La fel cum se usucă pielea în timpul iernii, ochii au de asemenea tendința de a se usca. Pentru a-i proteja este nevoie să fie hidratați. Adăugarea de lacrimi artificiale poate crește confortul și sănătatea ochilor.
  • Ochelarii de soare plasează un strat de sticlă sau de plastic în fața ochilor, protejându-i de diverse elemente de mediu. Ochelarii de soare cu lentile de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete împiedică razele ultraviolete să rănească ochii.
  • Expunerea la radiațiile ultraviolete poate provoca fotokeratita, o afecțiune dureroasă care inflamează corneea și afectează vederea
  • Zăpada reflectă aproximativ 80% din lumina soarelui. Dacă ești amator de sporturi de iarnă, optează pentru ochelari de soare închiși la culoare.
  • Ochelarii de soare protejează ochii și împotriva aerului rece care poate afecta umiditatea ochilor, ducând la sindromul ochiului uscat.

Ochelarii de soare minimizează efectul radiațiilor ultraviolete, reduce riscul de ochi uscați și îmbunătățesc vederea. Protejarea ochilor pe termen lung se poate face foarte ușor, purtând ochelari de soare, indiferent de anotimp. 

 

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:





un comentariu

  1. […] Sursa foto: Shutterstock Imaginea se descarcă aici.   Folosirea produselor cu factor de protecție solară pe timpul verii protejează pielea împotriva riscului de cancer, cauzat de radiațiile ultraviolete dăunătoare. Soarele poate dăuna însă și ochilor, inclusiv pe parcursul iernii, de aceea se recomandă purtarea ochelarilor… Cititi mai multe aici: Protecția ochilor iarna: 8 sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here