Orhideea de mangrove, o orhidee cu flori maro

2

Orhideele sunt plante mult ȋndrăgite pentru aspectul lor exotic care amintește de vacanţe și peisaje minunate.

Majoritatea au culori vii, roz, galben, roșu sau portocaliu, dar există și specii cu culori mai rar ȋntȃlnite, precum cele cu flori maro, verzi sau de culoarea bronzului. Una dintre acestea este orhideea de mangrove, Dendrobium discolor, răspȃndită ȋn nordul Australiei, Indonezia și Noua Guinee unde se dezvolta pe crengile copacilor din pădurile de mangrove și din pădurile tropicale de pe coastă sau direct pe stȃnci. Mai este cunoscută sub denumirea de orhideea aurie, orhideea coarne de cerb, orhideea Canary sau orhideea tirbușon.

Dendrobium discolor este o specie epifită, o categorie de plante ce nu cresc pe sol ci pe alte plante, fără a fi ȋnsă parazite. Este categoria ȋn care se ȋncadrează numeroase ferigi și orhidee.

Numele său știinţific provine de la cuvintele grecești dendros-copac și bios-viaţa și de la latinescul discolor-culoare diferită

Dendrobium prezintă ȋntre 10 și 35 frunze ceroase.

Ȋnflorește din aprilie pȃnă ȋn decembrie ȋn mediul natural, pe tijele florale lungi de 30-40 cm, apărȃnd 20-40 flori verzi-gălbui, maronii sau cu petale și sepale răsucite. Dimensiunile lor variază ȋntre 3 și 8 cm lungime și 4-7 cm diametru.

Vezi și: Orhideea tigru, o adevarata regina a orhideelor 

Orhideea de mangrove-ȋngrijire

Orhideea de mangrove este potrivită pentru creșterea ȋn ghivece. Acestea nu trebuie să fie prea mari, rădăcina nedezvoltȃndu-se mult. De asemenea, se recomandă să fie transparente și să aibă orificii care să permită un drenaj bun și aerisirea rădăcinii. Substratul optim orhideelor este realizat dintr-un amestec de coajă de copac, muschi Sphagnum și perlite.

Vara, vasele pot fi scoase afară și poziţionate direct ȋn bătaia razelor de soare, planta avȃnd nevoie de lumină puternică. Udarea se va realiza periodic, iar o dată pe săptămȃnă este indicată folosirea unui fertilizator specific.

Buna circulaţie a aerului, o temperatură peste 15 grade Celsius și o umiditate de circa 70%-80% vor menţine orhideea sănătoasă.

Sursa foto: www.orchids.la.coocan.jp

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here