Pyracantha coccinea, o tufă cu fructe portocalii

0

Pyracantha coccinea este o plantă ce crește sub formă de tufă. Este originară din sudul și centrul Europei și sud-vestul Asiei. Se ȋntȃlnește la marigini de pajiști, pe coaste și de-a lungul drumurilor. A fost introdusă ȋn SUA unde s-a răspȃndit și ȋn zone sălbatice, seminţele sale fiind răspȃndite de animale.

Face parte din familia Rosaceae, familia trandafirilor.

Crește pȃnă la 3-3,6 m inălţime și 3 m lăţime, avȃnd nevoie de spaţiu pentru a se dezvolta.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvintele grecești pyr care ȋnseamnă foc și akantha care ȋnseamnă spin, cu referire la crengile spinoase și cuvȃntul din limba latina coccineus care ȋnseamnă grena, amintind de culoarea ţepilor.

Se cultivă pentru aspectul său atractiv. Primăvara, ȋn luna mai, produce flori albe, grupate ȋn bucheţele care răspȃndesc un miros vag. Vara, fructele sferice, cu diametru de 0,5 cm, roșii-portocalii, contrastează frumos cu frunzele verzi, eliptice, lucioase. Acestea sunt căutate și consumate de mai multe specii de păsări ce contribuie astfel la ȋnmulţirea sa.

Vezi și: Iasomia, un izvor de parfum imbatator

Pyracantha -ȋngrijire

Tufa necesită un sol fertil, umed, dar bine drenat, cu pH 5-7.5, expus soarelui sau aflat ȋn zona de semiumbră. Tolerează salinitatea și solurile grele.

Rezistă la seceta dacă nu durează prea mult, dar nu și la geruri. Pentru a supravieţui iernilor, are nevoie de protecţie. Amplasarea sa lȃngă clădiri, ȋn spaţii ferite de vȃnturi, poate ajuta.

Pyracantha se folosește la amenajarea gardurilor vii, la delimitarea proprietăţilor, la  realizarea ecranelor verzi pentru asigurarea intimităţii și la fixarea solului pe coaste.

Poate fi direcţionată cu ajutorul spalierelor, acoperind ziduri și pereţi.

Cum este sensibilă la atacul afidelor, trebuie verificată periodic, iar ȋn cazul ȋn care este necesar, tratată de specialiști.

Sursa foto: https://plantsam.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here