Răzvan Miu, creatorul de uși “vii”

0

Răzvan Miu, un inginer bucureștean de 49 de ani a pus bazele unui atelier de manufactură unde produce uși unicate din lemn, personalizate după aspirațiile stilistice și funcționale ale beneficiarului. CASOTECA a ajuns în atelierul din Dorobanți al lui Răzvan Miu și l-a provocat la o discuție despre munca sa. Vorbește cu entuziasm despre lemn, idei, forme și structuri. Este pasionat de arhitectură, călătorii și, mai nou, de uși.

Atunci când lucrezi o ușă trebuie să te gândești că lemnul este viu. El vibrează încontinuu

Dar ce poate fi așa deosebit în a “gândi” o ușă? Mai ales când piața este plină de magazine care te îmbine cu sute de modele, care mai de care mai sofisticate. Ei bine, ce poți aduce nou în această lume? Mai nimic. Si atunci ce faci? Creezi o lume nouă, o lume unde lemnul în stare naturală și viziunea stilistică a beneficiarului sunt pe primul plan. Așa a făcut Răzvan Miu care ne explică relația sa cu clienții pentru care usa exteriormanufacturează uși personalizate din lemn. „Avem clienți cu o personalitate foarte puternică și cu o aplecare estetică specială care doresc în casele lor obiecte unicat. Discutăm cu ei mult pentru a înțelege care le sunt nevoile și apoi, împreună cu ei, trasăm ideile. O să vi se pară ciudat, dar tot acest proces de creare a unei uși poate dura chiar și mai mult de o lună. Însă rezultatul este întotdeauna spectaculos, iar la final ușa devine un adevărat obiect  de artă în care este implicată și viziunea beneficiarului. Acești oameni își pregătesc cu multă atenție casele în care vor locui împreună cu familile, gândindu-se și la generațiile următoare. Ei sunt cei are nu vor să stea într-o casă cumpărată ≪la cheie≫, ci își doresc un cămin și își amenajează cu pasiune fiecare colț al casei”, ne explică Răzvan Miu.                                          (sursa foto: wintrim.com)

Clienții noștri sunt parte din procesul creativ

 

Răzvan Miu povestește că în spatele ideii acestui atelier se află un colectiv de creatori, arhitecți, ingineri și “dilematici”. “Această formulă ne ajută să găsim soluțiile optime tehnic, creativ și nu în ultimul rând funcțional. Toate acestea petrecându-se sub imperiul întrebărilor și răspunsurilor pe care le generăm împreună cu clienții noștri, care devin parte din procesul creativ”.

usa miu2Alături de lemnul, masiv sau stratificat, Răzvan Miu folosește sticla, inoxul sau aluminiul în îmbinări dictate de coerența design-ului, dar și de aspectele funcționale. “O clientă de-a noastră a dorit în mod special o fantă de sticlă mată de 1 cm pe mijlocul ușii, doar pentru a vedea dacă a uitat lumina aprinsă în cameră. Pare excentric, însă nici nu vă puteți imagina cât de utilă este, dar mai ales ce efect vizual se generează”, explică Răzvan Miu.

Toate ușile care pleacă din atelierul lui Răzvan Miu au structura și finisajele din lemn natural, un alt avantaj în fața produselor de serie. “Toate obiectele noastre sunt o celebrare a lemnului în esență pură. Atunci când lucrezi o ușă trebuie să te gândești că lemnul este viu. El vibrează încontinuu. Dacă îl privești la microscop îl vezi cum se mișcă. Noi îi respectăm viața și îi dăm o formă confortabilă, care să îi prezerve starea de echilibru. Din acest motiv spunem că obiectele create de noi sunt vii”, punctează Răzvan Miu.

Pe lângă ușile personalizate, în atelierul lui Răzvan Miu se manufacturează tot felul de scaune și mese cu design inovativ, dar și alte obiecte ornamentale sau gadget-uri pe bază de lemn.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here