duminică, martie 16, 2025
Banner_Casoteca_Magazin

CELE MAI CITITE

Recoltarea și depozitarea cartofilor – 3 reguli de aur pentru valorificarea optimă a recoltei

Recoltarea cartofilor într-un moment optim este importantă pentru prevenirea apariției bolilor de depozit, în special a putregaiurilor, deoarece recoltarea chiar și cu câteva săptămâni mai devreme sau mai târziu poate duce la pierderea integrală a recoltei.

În același timp, pentru a diminua riscul apariției bolilor de depozit, cartofii trebuie păstrați în anumite condiții. Descoperă în cele ce urmează care sunt acestea, dar și de ce alte reguli să ții cont pentru valorificarea optimă a recoltei.

1. Momentul optim de recoltare a cartofilor

În timp ce cartofii recoltați prea devreme pot avea coaja foarte subțire, tuberculii fiind predispuși la deteriorări mecanice, cei recoltați mai târziu pot fi afectați de ploile mai dese, putrezind din cauza excesului de umiditate.

- Publicitate -

De aceea, de obicei recoltarea cartofilor are loc în august, când temperaturile se mai domolesc, iar sezonul ploios încă nu a început. Cu toate acestea, nu numai de climă trebuie să ții cont pentru recoltarea cartofilor, ci și de soiul lor (și implicit de perioada de vegetație specifică acestuia). 

Dacă vorbim despre recoltarea cartofilor timpurii, este important să știi că aceasta se face mai devreme. Dacă intervalul de coacere a cartofilor este de 45-60 de zile, recoltarea poate avea loc în luna iunie. 

În ceea ce privește soiurile mai tardive de cartofi, acestea se recoltează la sfârșitul lui august – începutul lunii septembrie. 

2. Aplicarea măsurilor fitosanitare pentru combaterea Gândacului de Colorado

Pe lângă recoltarea si depozitarea cartofilor, ca să te asiguri că vei obține o recoltă bogată, este important ca, pe parcursul perioadei de vegetație, să aplici măsurile fitosanitare necesare pentru combaterea bolilor, dar și a dănătorilor, precum gândacul din Colorado. Acesta este cel mai întâlnit  dăunător al culturii de cartofi, care poate face pagube importante în perioada de vegetație, atacând tulpina, frunzele, inclusiv tuberculii de cartofi. sPentru tine, ca fermier, acest lucru înseamnă pierderi calitative și cantitative de recoltă.

- Publicitate -

Pentru combatere, poți să folosești Alverde®  un insecticid cu o mare eficacitate împotriva larvelor, dar și a adulților. Conține o substanță activă – metaflumizon– care acționează asupra insectelor prin inhibarea impulsurilor nervoase și prin apariția unei stări de paralizie, urmată la câteva ore de moartea acestora. 

Momentul oportun pentru aplicarea tratamentului cu acest insecticid este la începutul infestării, imediat după ce larvele au eclozat, astfel încât să se evite producerea unor daune foarte mari. Însă, dacă infestarea ajunge să fie una severă, se poate aplica și un al doilea tratament cu insecticidul Alverde®.

3. Respectarea regulilor de depozitare

Pe lângă recoltarea la momentul potrivit și aplicarea măsurilor de protecție necesare în perioada de vegetație, este important să respecți și regulile de depozitare a cartofilor. Astfel, vei reuși să reduci la minimum (7-8%) pierderile de producție. Păstrarea recoltei în condiții necorespunzătoare poate duce la pierderi de 20-25% sau chiar mai mult.

Ca să înțelegi importanța respectării regulilor de depozitare, este important să știi că în timpul depozitării, în tuberculi au loc o serie de procese fiziologice cum sunt transpiraţia, respiraţia sau încolţirea. Cu cât intensitatea acestor procese este mai redusă, cu atât pierderile în timpul păstrării sunt mai mici.

De aceea, se recomandă respectarea următoarelor reguli de depozitare la cartofi:

  1. Temperatura optimă de păstrare în funcție de destinaţia cartofului pus la păstrare:
  • 3-5°C pentru cartofii de consum;
  • 2-4°C pentru cartofii de sămânţă;
  • 7-8°C pentru cartofii destinați prelucrării industriale sub formă de amidon etc;
  • 8-10°C pentru cartofii destinați prelucrării sub formă de preparate sau semipreparate.
  1. Umiditatea relativă a aerului de 85-90%.
  1. Compoziţia aerului din locurile de păstrare să fie apropiată de cea a aerului atmosferic cu 20-21% oxigen şi 0,03% dioxid de carbon.

Prin respectarea acestor reguli, reduci riscul apariției bolilor, precum cele de mai jos:

  • Mana cartofului (Phythophthora infestans). Pe tuberculi se manifestă sub forma unor pete brune sau albăstrui, iar dacă sunt depozitați în spații umede, aceștia se vor acoperi cu un puf alcătuit din miceliul ciupercii care a declanșat infecția.
  • Putregaiul umed al tuberculilor de cartof (Erwinia carotovora pv. atroseptica). În tuberculul afectat se constată o colorație roz-violacee a inelului de vase, iar într-un stadiu mai avansat, în tubercul se formează caverne pline cu un mucilagiu bacterian, pulpa ajungând să se descompună.
  • Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof (Fusarium solani). Se manifestă la început prin apariția unor pete brune, în dreptul cărora țesutul devine moale. Ulterior, provoacă putrezirea pulpei tuberculilor.

În concluzie, alegerea momentului potrivit pentru recoltare, aplicarea măsurilor fitosanitare potrivite și asigurarea unor condiții optime de depozitare reprezintă cele trei reguli de aur care pot preveni pierderile de producție. Ignorarea acestor practici poate duce la pierderi semnificative, afectând atât calitatea, cât și cantitatea recoltei, și implicit valoarea economică a acesteia. 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE