Recomandări privind alimentația câinilor pe timpul iernii

0

Se spune adesea că suntem ceea ce mâncăm și același lucru se întâmplă cu câinii noștri. Dacă le oferim hrană de bună calitate, blana lor va străluci iar ei se vor simți bine. În plus, atunci când metabolismul lor este echilibrat, nu numai că se simt mai bine, dar sunt și mai fericiți.

Prin urmare, alimentația lor trebuie să fie bine organizată și planificată. Așa cum noi creștem aportul de calorii iarna pentru a menține căldura corpului, la fel trebuie procedat și cu animalele noastre de companie.

Reține, însă! Din cauza stilului de viață sedentar din timpul iernii, patrupedul poate acumula mai multă grăsime, lucru care poate duce la obezitate.

Pe de altă parte, temperaturile scăzute pot face ca prietenii noștri necuvântători să consume mai multă energie pentru a menţine temperatura corpului, ceea ce îi poate determina să mănânce mai mult.

Pentru a planifica bine dieta câinelui iarna, este important să ţii cont de următoarele aspecte:

Creşterea necesarului caloric

 Câinii au nevoie de mai multă energie în timpul iernii pentru a-şi menţine temperatura corpului. Asigură-te că hrana câinelui conține suficiente calorii.

Proteine

 Hrana câinelui ar trebui să conțină o cantitate suficientă de proteine pentru a-i furniza câinelui energie și pentru a-i menține mușchii sănătoși.

Grăsimi

 Grăsimile sunt o sursă importantă de energie pentru câini, ajutându-i să-și mențină temperatura corpului. Asigură-te că hrana câinelui conține grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de pește sau uleiul de in.

Hidratare

 Este important ca patrupedul să fie bine hidratat, chiar și în timpul iernii. Asigură-te că prietenul tău necuvântător are acces la apă curată în orice moment al zilei.

Folosirea suplimentelor

 Dacă dieta câinelui tău este una dezechilibrată sau dacă acesta este expus la temperaturi extreme, ar putea fi nevoie să îi oferi  suplimente alimentare pentru a-i asigura necesarul de vitamine și minerale.

Care sunt rasele de câini care trebuie să aibă parte de hrană mai multă iarna?

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini, mai ales pentru anumite rase care au nevoie de o dietă specială pentru a-şi menţine temperatura corpului. Temperaturile scăzute pot face  câinii să consume mai multă energie și să mănânce mai mult.

 

Unele dintre rasele care au nevoie de o dietă mai bogată în timpul iernii sunt:

  • Câinii de vânătoare: Rasele precum Samoyed, Malamutul de Alaska sau Husky-ul au fost crescute pentru a rezista în medii reci, de aceea au nevoie de mai multe calorii pentru a-şi menţine temperatura corpului. De asemenea, rase precum Prepelicarul de Weimar sau Rottweiler-ul au nevoie de mai multă energie pentru activitățile fizice intense, mai ales în perioadele reci ale anului.
  • Câinii de talie mare: Rase precum Saint Bernard-ul sau Bernese Mountain Dog (Ciobănesc de Berna) au nevoie de mai multe calorii pentru a-și menține greutatea și crește masa musculară.
  • Câinii în vârstă: Câinii în vârstă au nevoie de mai multe calorii pentru a-și menține temperatura corpului, deoarece au un metabolism mai lent decât câinii tineri.

Este important să reții că fiecare câine este unic și poate avea nevoi diferite în funcție de vârstă, starea de sănătate și nivelul activității zilnice.

Hrană uscată sau umedă pentru câini? Ce alegi?

Atunci când vine vorba de alegerea tipul de hrană potrivit pentru câinele tău, poți alege între hrană uscată sau umedă. Ambele tipuri de hrană au avantajele și dezavantajele lor, iar alegerea depinde de nevoile câinelui tău.

Hrana uscată este sănătoasă și ușor de stocat. De asemenea, este mai economică decât hrana umedă și poate fi lăsată în bol pentru ca animalul să o mănânce când dorește. Totodată, este bună pentru sănătatea dinților câinelui, deoarece ajută la curățarea și întărirea smalțului dinților.

Pe de altă parte, hrana umedă este mai ușor digerabilă și poate fi o alegere bună pentru câinii cu probleme digestive sau pentru câinii care au dificultăți în a mesteca hrană uscată. Hrana umedă este, de asemenea, mai bogată în apă, lucru benefic pentru câinii care au probleme legate de o hidratare corespunzătoare.

Sfat util! Consultă un medic veterinar pentru a te asigura că alegi tipul de hrană potrivit pentru câinele tău și că aceasta este completă și echilibrată, adică conține toți nutrienții necesari pentru dezvoltarea sănătoasă a câinelui tău. De asemenea, nu uita să monitorizezi greutatea câinelui și să ajustezi cantitatea de hrană oferită în funcție de nevoile sale.

Acestea fiind zise, înainte de alege hrană uscată câini consultă-te cu un specialist. Același lucru trebuie să faci și înainte de a alege mâncare de pisici. Alegeri inspirate îți dorim!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here