Refresh în locuință cu bani puţini

0
amenajare-locuință-bani-puțini

Irina Constantin, www.artdecozone.ro

Indiferent dacă suntem o familie cu copii, un cuplu sau single, se întâmplă uneori  să dorim cu ardoare ceva nou în viaţa noastră iar cum cel mai mult timp ni-l petrecem în locuinţă, aici este locul în care vrem să facem această schimbare.

În urma unor studii efectuate, s-a constatat că, în medie, după aproximativ şapte ani apare dorinţa de schimbare a decorului de interior. Pe de altă parte, tot în urma unor studii, s-a constatat că renovarea locuinţei este, în cele mai multe cazuri şi sursa celor mai multe disensiuni şi chiar certuri în familie.

Suntem hotărâţi să facem anumite schimbări însă momentul, din punct de vedere al resurselor, nu este chiar cel mai potrivit. Trebuie deci să facem o renovare dar cu bani puţini, să evităm şantierele grele şi lungi cum sunt, de exemplu, schimbarea parchetului, a gresiei şi faianţei, mobilierul complet nou sau demolarea unui perete pentru un open space sau desfiinţarea debaralei. Ce putem face?

Citește și: Cum arată cel mai înalt penthouse din România

Primul pas este realizarea unei liste  care evidenţiază problem, neajunsuri, lucrurile care nemulţumesc. Poate fi vorba despre o lipă de căldură sau  lumina insuficientă, alteori este canapeaua sau culorile care ni se par prea terne. În mod obligatoriu la alcătuirea listei  trebuie să ia parte toţi membri familiei, inclusiv copii. Trebuie să ştiţi că o reamenajare oferă ocazia unei adevărate şedinţe de terapie în familie. Desigur, fiecare are personalitatea şi dorinţe proprii iar dacă în prealabil se va proceda la o discuţie sunt mari şanse ca să se ajungă la un echilibru. Reamintim necesitatea participării copiilor la pregătirea deciziilor. Deobicei aceştia au cerinţe excentrice sau care pot părea stranii şi care depăşesc bugetul şi deci nu pot fi îndeplinite dar chiar dacă nu se va ţine seamă în totalitate de ele în final, copii vor simţi că sunt băgaţi în seamă, că părerile lor contează iar aceasta va conduce la relaţii bune, de înţelegere în întreaga familie.

Probleme mici, rezolvări rapide

Uneori ajungem la concluzia că avem nevoie doar de un refresh, o împrospătare a locuinţei iar pentru acest lucru există rezolvări rapide şi care nu necesită mulţi bani. De exemplu, o zugrăveală (care oricum trebuie făcută din timp în timp, funcţionând şi ca o igienizare), un tapet pe un perete sau o anumită zonă, sticker(e) care funcţionează foarte bine în special în camerele de copii, adolescenţi sau tineri.  Uneori simpla reordonare a pieselor de mobilier din cameră poate avea efectul dorit pentru schimbare. Este gratis şi, în plus, oferă posibilitatea de explorare a propriei creativităţi.

amenajare-locuință-bani-puțini

Pentru zugrăvit este bine să se apeleze la o echipă de meseriaşi, însă se poate realiza şi prin bricolaj şi realiza astfel economii.

Pentru alegerea culorilor la zugrăvit sau a tapetului este bine de ştiut tendinţele actuale pentru că oricum acestea ne vor influenţa într-un fel sau altul. În mare acestea se îndreaptă către interioare mai calde, cozy iar între culorile la modă sunt şi cele pastelate care induc o stare de bine şi optimism. Desigur că cea mai la îndemână soluţie continuă să fie clasicul alb (eventual puţin încălzit), acesta oferind apoi şi posibilitatea realizării de accente sau contraste cu culorile altor suprafeţe din interior. De exemplu, cu preţuri accesibile se pot schimba covoarele şi perdelele/draperiile care acoperă suprafeţe mari din locuinţă.

O altă tendinţă care se manifestă şi care este legată de adăugarea de căldură interiorului se referă la folosirea de decoraţiuni şi accesorii precum şi la apelul în exces a materialelor textile. Nu vă sfiiţi deci să puneţi astfel de obiecte pe piesele de mobilier (care nu trebuie să stea goale) dar pe de altă parte nici nu se recomandă o încărcare în exces cu acestea. Printre astfel de lucruri se numără, perne şi pernuţe de toate felurile, vaze, suporturi de lumânări precum şi alte obiecte decorative. Nici pereţii nu trebuie să stea goi. Dacă tablourile pot fi scumpe sau greu de ales, o soluţie este cea a fotografiilor puse în ramă. Pot fi de familie sau cu amintiri din vacanţe sau călătorii, acestea având darul de a înveseli camera şi de a transmite energii pozitive.

amenajare-locuință-bani-puțini

Pe toţi ne preocupă tot mai mult ecologia iar din acest punct de vedere este indicat să nu aruncăm lucruri din materiale naturale (lemn, de exemplu), să le refolosim, eventual chiar şi numai părţi din ele. În această categorie intră piesele  vechi de mobilier din lemn care pot fi reinterpretate şi readuse la viaţă prin bricolaj. Unei noptieri vechi din debara, fără picioare,  i se pot pune roti, tapiţa suprafaţa de deasupra şi transforma astfel într-un scaun/taburet care are şi capacitatea de a depozita lucruri. Atenţie, astfel de proiecte cu mobilier vechi pot să nu iasă însă implică toţi membri familiei şi o întăreşte. Pentru copii este ca un joc de lego şi astefl de activităţi pot avea mare succes.

Un accent special

Orice încăpere permite întotdeauna adăugarea unei piese extravagante care poate schimba total decorul acesteia. Poate fi un obiect vintage sau unul foarte modernist, oricum trebuie să iasă din tipicul camerei. De exemplu, o lampă, un fotoliu, o măsuţă, etc. aparte total de stilul încăperii, eventual având o forma atipică.

Ce facem cu problemele mari?

A dori o camera mai luminoasă se regăseşte printre problemele mari care pot apărea la elaborarea listei de neajunsuri a locuinţei. Ca rezolvări posibile pot fi: lărgirea ferestrelor,  refacerea sistemului electric care să asigure mai multe becuri  şi aparate electrice, toate aceste implicând şantiere şi bani. Ce se poate face în acest caz? Ei bine, se vine cu o soluţie care să ocolească problema!. De exemplu, o culoare deschisă, mai veselă la zugrăvit, o nouă perdea, delicată, mai transparentă sau, în sfârşit, un lampadar care se poate alimenta de la priză.

amenajare-locuință-bani-puțini
Constantin Irina, designer de interior Knox Design

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here