Renault megane e-tech electric, un pariu pe tehnologia viitorului

1

Renault Megane E-Tech Electric mizează, pe lângă ecologie și confort, pe atuurile colaborării cu Google. Astfel, testul internațional al noului model, desfășurat în sudul Spaniei, ne-a dezvăluit un vehicul interesant ca design și intrigant ca tehnologie. 

Lansarea pe piață a celui mai nou vehicul electric Renault, demn urmaș al lui Fluence ZE (Zero Emission), Kangoo ZE, Twizy sau Zoe, a avut loc în toamna lui 2021, iar primele comenzi au fost preluate la începutul lui 2022. La capitolul design mașina se încadrează în linia unei industrii auto care pare a se distanța tot mai mult de modelele convenționale cu caroserii bine definite, inventând termenul atât de permisiv „crossover”.

În acest context, Renault Megane E-Tech Electric poate fi considerat atât hatchback, cât și miniSUV.

Cu ampatamentul extins până la 2,7 metri și console reduse vehiculul afișează proporții fără precedent care au oferit designerilor posibilitatea de a proiecta o caroserie dinamică în care se ascunde un habitaclu impresionant ca dimensiuni. Aici joacă un rol important și pachetul de baterii mai subțire ca niciodată (110 mm).

Tehnologia de la bordul noului Megane E-Tech Electric reprezintă un adevărat punct de cotitură în domeniul mașinilor electrice ale producătorului francez. Încă de la accesul în mașină este limpede că acesta este, așa cum le place oficialilor francezi să spună „un model de generația 2.0”

Tehnologie de ultimă generație

Tratamentul pe care mașina îl oferă șoferului este completat de secvența de bun venit care presupune activarea pe ecranul multimedia a siglei Renault odată cu aprinderea unei lumini ambientale și un mesaj audio specific. Și, dacă tot am amintit de ecranul OpenR, aces- ta combină, într-o formă de L inversat, afișajul digital al panoului de bord și afișajul multimedia al consolei cen- trale.

Conform companiei, ecranul este realizat din sticlă armată pentru un aspect mai robust, plăcut la atingere și la vedere. Luminozitatea ecranului și reflecția luminii au fost optimizate pentru a asigura o vizibilitate bună chiar și în plin soare.

OpenR are o zonă de afișare care se apro- pie de ceea ce oferă în prezent doar berlinele din zona premium și încorporează tehnologie de ultimă generație precum procesor Snapdragon Automotive Cockpit Plat- form cu multiple capacități de afișare 4K, conectivitate avansată cu porturi USB-C și tehnologie ADAS. În ceea ce privește software-ul de la bord, mașina este dotată cu o nouă generație a sistemului OpenR Link care încor- porează aplicații Google.

Deși nu este primul producător auto care oferă uti- lizatorilor un sistem cu Google încorporat Renault se poate mândri cu o transpunere aproape fără reproș a acestuia într-o mașină. Atenție, nu vorbim despre posibilitatea ca șoferul sau pasagerii să utilizeze propriile telefoane inteligente pentru a clona informațiile, ci despre un vehicul cu propriul sistem Android. Un An- droid care, în ciuda dimensiunilor mari ale ecranelor, procesează gesturile și informațiile extrem de repede.

Simplu și intuitiv, OpenR Link integrează toate funcțiile care pot fi găsite pe un smartphone sau tabletă, făcând ca Noul Megane E-TECH Electric să fie complet integrat în ecosistemul digital al utilizatorului său. Poate fi controlat, de asemenea, ca o tabletă, fie cu un deget (apă- sare scurtă, apăsare lungă, derulare), mai multe degete (ciupire, zoom etc.) sau cu voce, datorită recunoașterii vocale.

Acesta primește și afișează notificări și permite să navigați cu ușurință între diferitele universuri (Acasă / Navigare, Muzică, Telefon, Aplicații, Vehicul) utilizând bara de meniu din partea de sus a ecranului. În cele din urmă, la fel ca sistemul de operare al unui smartphone sau tabletă, OpenR Link se actualizează automat, prin intermediul tehnologiei FOTA (Firmware Over-The-Air).

O mașină construită cu atenție la detalii

Dacă până acum nu a devenit limpede că Renault Megane E-Tech Electric este mai degrabă un computer pe roți decât o mașină, să adăugăm și că șoferul acestui vehicul poate afla o mulțime de informații despre mașină prin simple comenzi vocale.

Poate solicita o schimbare a traseului, o măsurare a acestuia sau chiar stabilirea punctelor de încărcare recomandate de-a lungul rutei. Tot comenzile vocale pot crește sau reduce nivelul sunetului, temperatura din habitaclu sau viteza de ventilație.

În plus, noile setări Multi-Sense permit șoferului să adapteze senzațiile de pe drum și din mașină la starea sa de spirit. Diferitele setări acoperă elemente precum senzațiile de conducere (servodirecție, calibrarea motorului, reacția accelerației) și starea de la bord (iluminare, confortul scaunului șoferului, încălzire, vizualizarea afișajului).

Toate acestea pot fi realizate tot prin comandă vocală. Tot prin interfața Multi-Sense poate fi aleasă și iluminarea ambientală care se bazează pe ciclurile circadiene naturale de 24 de ore ale corpului uman pentru a optimiza starea de bine a celor aflați la bord.

Iluminarea în interiorul cabinei se realizează prin benzi luminoase de-a lungul tabloului de bord, al panourilor ușilor și al suportului pentru smartphone, diferă între zi și noapte și își schimbă culorile la fiecare 30 de minute. La cele de mai sus se adaugă, desigur, o mulțime de sisteme de siguranță, active și pasive.

Dependența tot mai accentuată de tehnologie a mașinilor și, mai ales, intrarea unor sisteme ale giganți lor IT precum Google în componența vehiculelor poate fi considerată de cei mai mulți șoferi drept benefică. Pentru puriști însă, ideea de mașină care trebuie condu- să, stăpânită, are de suferit. Iar asta se poate observa, în ciuda dorinței producătorilor de astfel de vehicule, chiar în timpul deplasării.

Pe șosea, Renault Megane E-Tech Electric pune la dispoziția șoferului o mulțime de valențe, de la sportivitatea generată de caracteristicile cunoscute ale propulsiei electrice, la ergonomie, con- fort sau tehnologie. Chiar și dinamica vehiculului este, în majoritatea cazurilor, foarte apropiată de cea a unui Megane cu motor termic.

La frânare însă, greutatea mașinii se face simțită pe deplin. Și în virajele abordate sportiv vehiculul tinde să își urmeze, pentru câteva clipe, direcția inițială, chiar dacă roțile sunt rotite către dreapta sau stânga. E drept că în cazul testului acest comportament mai puțin dorit și-a avut sursa, în mare parte, în anvelopele utilizate. Dedicate mașinilor electrice și menite să susțină eficiența, acestea s-au dovedit tributare la capitolul aderență.

Megane E-Tech electric, în cifre

Noul model electric din gama Renault poate fi comandat cu unul dintre motoarele de 96 kW (130 CP) și 250 Nm sau 160 kW (218 CP) și 300 Nm.

Și în privința bateriei sunt disponibile două opțiuni, una de 40 kWh pentru o autonomie de 300 de kilometri sau una de 60 kWh pentru o autonomie de până la 470 kilometri.

Cel puțin asta susține producătorul. Cea mai accesibilă variantă este Equilibre E-Tech 40 de 130 CP al cărei preț cu TVA este de 32.900 euro, iar vârful de gamă este Iconic E-Tech 60 de 220 CP care costă 45.400 de euro.

un comentariu

  1. […] Renault Megane E-Tech Electric mizează, pe lângă ecologie și confort, pe atuurile colaborării cu Google. Astfel, testul internațional al noului model, desfășurat în sudul Spaniei, ne-a dezvăluit un vehicul interesant ca design și intrigant ca tehnologie.  Lansarea pe piață a celui mai nou vehicul electric… Cititi mai multe aici: Renault megane e-tech electric, un pariu pe tehnologia viitorului […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here