Mallorca, mai mult decât o destinație exotică de vară

1
Mallorca

Palma de Mallorca a avut întotdeauna pentru mine o rezonanță exotică, deși se află tot în Mediterană, o destinație uzuală pentru vacanțele de vară. Cea mai mare dintre insulele Baleare de pe coasta răsăriteană a Spaniei, Mallorca este preferată în special de turiștii germani și englezi, care se înghesuie în perioada iunie–august. Desigur, aceia care nu sunt atrași de faima petrecerilor de pe surata mai mică, Ibiza.

Este de preferat să vizitezi Mallorca în mai sau septembrie, când vremea este plăcută și sunt mai puțini turiști. Insula este destul de mare, astfel încât cel mai bine este să închiriezi o mașină dacă vrei să o descoperi. Insula poate fi străbătută cu mașina cam în orice direcție în puțin peste o oră, dar asta datorită rețelei impecabile de autostrăzi sau drumuri expres.

În ciuda aglomerației din trafic, totul se desfășoară fluid: spiritul latin se simte altfel decât la București – nimeni nu accelerează violent, limitele de viteză (120 km/h pe autostradă) nu sunt nici măcar atinse, prioritatea de trecere se acordă la o simplă semnalizare pentru schimbarea benzii.

Diferența față de insulele grecești

Prima întrebare pe care am primit-o despre Mallorca exprimă cel mai bine modul de a o privi. Suntem obișnuiți cu vacanțele în insulele Greciei și, inevitabil, acestea devin elementul central în sistemul de referință. Geografic, Mallorca este situată un pic mai la nord față de majoritatea insulelor grecești. Cu toate acestea, vegetația pare un pic mai exotică: mai mulți palmieri și cactuși, mai puține conifere și leandri.

Plajele nu sunt la fel de spectaculoase precum cele din Grecia, cel puțin acelea pe care le-am descoperit noi. Asta nu înseamnă însă că nu există ceva potrivit pentru fiecare gust – de la plajele „comerciale” cu umbreluțe și beach-bar-uri, până la plaje cu adevărat sălbatice, așezate în rezervații UNESCO, cu dune de nisip îngrădite pentru a proteja vegetația locală.

În Mallorca faleza este însa predominant stâncoasă. Totul este spectaculos, însă poate fi admirat doar de la înălțime. Nu exista drumuri care să coboare până la apă, nu există niciun petec de uscat la baza stâncilor. Bărcile nu se apropie nici ele de stânci, unde vântul puternic, curenții și valurile au determinat în istorie numeroase naufragii. Pericolul este semnalizat de numeroase faruri, toate cu amplasări grandioase, care pot face vacanța unui pasionat de fotografie.

Mallorca mai este individualizată și de moștenirea arabă/maură, care se regăsește în arhitectura orașelor.

Străzile sunt înguste, străjuite de clădiri cu fațade înalte, de trei-patru nivele. Accesul se face mai mereu printr-un vestibul interior, construit din sticla. Curțile sunt mereu interioare, cu fântâni și scări care deservesc nivelurile superioare. Fiecare casă apare ca o mică fortăreață, cu uși masive din lemn și grilaje înalte acolo unde se poate face accesul direct în curte.

Vezi și Murano, Burano și Torcello, locuri cu adevărat de basm

Hobby-uri pentru turiști și localnici

Cicliștii sunt o prezență constantă pe drumurile din Mallorca. În ciuda echipamentelor și bicicletelor care par desprinse chiar din Turul Spaniei, nu sunt altceva decât turiști, în multe cazuri mai aproape de vârsta a treia. Drumurile par special croite pentru ei, cu acostamente largi și indicatoare frecvente care amintesc distanța laterală corectă la depășirea unui ciclist – 1,5 metri.

În portul turistic din Mallorca are loc primul salon de iahturi al sezonului din Mediterana. Dacă ajungi în această perioadă a anului, este o destinație obligatorie. Biletul de intrare, care a costat anul acesta 10 euro pentru un adult (copii au intrare gratuită), te duce într-o fascinantă călătorie în lumea sporturilor nautice.

Câteva ore bune sunt minimul necesar pentru a parcurge, pe repede înainte, întregul salon. Sunt peste 200 de expozanți, care acoperă tot ce este legat de apa. De la hidrobiciclete de câteva mii de euro la board-uri cu propulsie electrică, trecând printre echipamente profesionale destinate întreținerii bărcilor.

Pe promenada portului (Carrer del Moll), au fost expuse micile bărci de agrement, de la șalupe la RIB-uri (un hybrid cu carena rigidă și borduri superioare gon- flabile) până la bărci destul de lungi. Spectacolul este însă pe apă, unde au stat expuse iahturile cu motor, cu prețuri care ajung ușor spre borna de un milion de euro. Cu platforme de baie acționate electric sau chiar cu pereți laterali care se „deschid” pentru a oferi o punte mai lată, aceste iahturi par desprinse din lumea Transformers.

Gloria iahturilor cu motor pălește însă ușor în fața superiahturilor cu vele. Cu lungimi de peste 30 de metri, aceste nave sunt construite pentru a oferi totul în materie de lux pasagerilor, combinat cu capabilitatea de a traversa fară emoții oceane sau de a participa la regate.

un comentariu

  1. […] Palma de Mallorca a avut întotdeauna pentru mine o rezonanță exotică, deși se află tot în Mediterană, o destinație uzuală pentru vacanțele de vară. Cea mai mare dintre insulele Baleare de pe coasta răsăriteană a Spaniei, Mallorca este preferată în special de turiștii germani și… Cititi mai multe aici: Mallorca, mai mult decât o destinație exotică de vară […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here