Rețetă de weekend din bucătăria germană: Schweinshaxe

1

Nemții serbează pe 3 octombrie reunificarea țării, așa că ne-am gândit să gătim nemțește în acest weekend, vă prezentăm și dumnevoastră rețeta noastră. 

Fiecare regiune a Germaniei își are specificul ei culinar. În partea de vest a țării, preparatele au o puternică influență franceză și elvețiană, aici fiind mai des folosite legumele. În sudul Germaniei carnea este baza mâncărurilor, folosindu-se și mai multe grăsimi. De asemenea, în partea de est există influențe ale bucătăriei ungurești și rusești.

Ingrendinetele preferate ale nemților

Nemții sunt mari iubitori de cartofi, varză, sparanghel și, desigur, cârnați ( au peste 1500 de feluri!) și bere! Carnea de porc este cea mai iubită, fiind urmată de vită și pui, pentru nemți carnea de oaie nefiind chiar așa de atractivă. Cartofii se gătesc de asemenea într-o varietate de feluri: fierți, copți, prjiți, pe grătar, în supe etc., iar varza este neplipsită, fie ea crudă, călită sau murată, alături de fasole și de mazăre. În pâine se pune de obicei făină de grâu amestecată cu făină de secară, la care se mai adaugă divrese semințe (nemții au peste 300 de feluri de pâine). Tartele cu fructe sunt printre deserturile lor preferate. În fine, nemților le place să mănânce bine!

Schweinshaxe- ciolan de porc la cuptor, stropit cu bere

Schweinshaxe este practic o friptură de porc, mai exact de ciolan de porc, făcută la cuptor, în stil nemțesc: se stropește cu multă bere!

schweizerhaus-friptura-reteta

Ingrediente

1 ciolan crud de porc (cca. 1 kg)
1 litru bere
4-5 căței de usturoi
2 linguri cimbru uscat
4 linguri sare grunjoasă
Piper negru măcinat

Mod de preparare

Curățați bine ciolanul de porc și puneți la fiert 2 litri de apă cu aproximativ 2 linguri de sare într-o oală. Când fierbe apa,faceți focul de la aragaz mic și puneți în ea și ciolanul care trebuie să fie acoperit complet și lăsați-l să fiarbă timp de o oră. Între timp, amestecați usturoiul pisat cu sare, piper negru măcinat și cimbru.

După ce fierbe, ciolanul trebuie scos din apă și lăsat să se răcească puțin, crestând puțin șoriciul (nu și carnea). După aceasta ciolanul trebuie uns cu amestecul de usturoi, sare și condimente. Între timp, porniți cuptorul și lăsați-l să se încălzească la 170 de grade C.

Citește și Rețeta românească de cafea: marghilomana

 

Se pregătește tava, de preferat una mai adâncă, peste care puneți un grătar, iar carnea se pune pe grătar. Carnea se pune la cuptor la 200-230 de grade C pentru 2 ore- 2 ore și jumătate. Scoateți la fiecare 20-25 de minte tava și stropiți ciolanul, dintr-un capăt în altul, cu câte un polinic de bere.

Cum o mâncăm?

Când e gata, se poate servi cu o garnitură de cartofi ori salată de vază, ușor picantă și pentru a o masă și mai nemțească, să nu lipsească de pe masă nici berea!

 schweizerhaus-friptura-mancare

Poftă bună și să ne spuneți dacă v-a plăcut!

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here