S-a deschis cea mai mare floare din lume-Rafflesia arnoldii

1

Specialiştii Centrului de Resurse Naturale şi Conservare din vestul Sumatrei au anunţat ȋn 31 decembrie 2019, că floarea de Rafflesia arnoldii pe care o monitorizau din 24 decembrie, s-a deschis.

Cu un diametru de 1,2 m, aceasta a devenit cea mai mare floare observată pe planetă. Ea a depăşit cu 10,16 cm recordul stabilit ȋn 2017, de o altă floare aparţinând aceleiaşi specii.

Rafflesia- o planta cu multe secrete

Rafflesia este o plantă parazită care nu are rădăcină şi frunze şi care ȋşi petrece cea mai mare parte a vieţii nevăzută, ascunsă printre rădăcinile gazdei sale. Aceasta este o viţă aparţinând genului Tetrastigma. Mugurii care apar pe scoarţa viţei se dezvoltă timp de 9-12 luni după care se deschid pentru 5-7 zile.

O floare complet dezvoltată depăşeşte de obicei un diametru de 64-100 cm şi are ȋn jur de 10-11 kg greutate. Prezintă 5 petale cărnoase, de culoare roşu-portocaliu, cu excrescenţe albicioase. Formă sa aduce aminte de o ceaşcă.

Se ȋntâlneşe ȋn Sumatra, Borneo şi Malaysia la o altitudine de 1000 m, ȋn pădurea tropicală.

Cum vegetaţia este foarte deasă ȋn aceste zone şi culorile nu ies ȋn evidenţă, planta care pentru reproducere se bazează pe insecte, a recurs la o strategie interesantă. Ea emană un miros de carne putredă, miros care se simte la distanţe mari şi care atrage numeroase muşte, ȋn special femele ȋn căutare de locuri unde să ȋşi depună ouăle. Acestea poartă polenul care este un fluid vâscos, de la florile mascule la cele femele.

Fructele seamănă cu o grămadă de bălegar şi conţin sute de mii de seminţe microscopice. Ele sunt consumate de diverse specii de mamifere care le răspândesc prin toată pădurea. Se pare că seminţele ajung ȋn pământ cu ajutorul furnicilor.

Mugurii şi florile sunt considerate o delicatesă ȋn Thailanda, iar ceaiul de Rafflesia este folosit ȋn Borneo de către femei imediat după naştere, pentru a elimina plancenta.

Din păcate, Rafflesia este numai una dintre speciile minunate ȋnâlnite ȋn pădurile tropicale care dispar datorită defrişărilor masive.

Citeste si https://casoteca.ro/uleiul-de-palmier-habitate-tropicala/

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here