luni, aprilie 28, 2025
Banner_Casoteca_Magazin

CELE MAI CITITE

Sarea are termen de valabilitate, dar nu expiră? Mituri și adevăruri

Ai găsit vreodată un pachet de sare în cămară și te-ai întrebat dacă mai este bun de consum? Pe unele ambalaje apare un termen de valabilitate, dar sarea este un mineral natural, folosit de mii de ani fără probleme. Atunci, de ce producătorii menționează o dată de expirare? Este doar o formalitate sau sarea chiar își poate pierde proprietățile? În acest articol, deslușim misterul durabilității sării, analizăm factorii care o pot altera și separăm miturile de realitate.

Sarea este un mineral foarte stabil, nu se transformă și însăși natura sa împiedică dezvoltarea bacteriilor. Practic, nu expiră niciodată.

Potrivit publicației cookist.it, data de expirare de pe ambalaj se referă la ambalajul în sine și la aditivii pe care sarea îi poate conține, nu la sarea în sine. Mai precis, la posibilele degradări ale ambalajului cauzate de factori microbieni. Producătorii sunt preocupați de faptul că anumite forme de deteriorare ar putea afecta siguranța sării, la fel cum se întâmplă cu datele de expirare de pe sticlele de apă. Și în cazul sticlelor de apă, data expirării vizează timpul optim până la care recipientele de plastic pot începe să se degradeze.

Vezi și Cum să prelungești viața fructelor și legumelor în frigider: Sfaturi pentru reducerea risipei alimentare și economii substanțiale

- Publicitate -

Explicația de mai sus se referă la clorura de sodiu pură, sarea obișnuită, care este foarte stabilă. Există însă și alte tipuri de sare, cum ar fi cele aromatizate sau cele cu adaos de iod sau aditivi antiaglomeranți, care se pot degrada oarecum, deși foarte lent. Nu întâmplător, aceste produse au termene de valabilitate foarte lungi, de mai mulți ani.

Acești aditivi se pot degrada în timp, afectând calitatea sării. Din acest motiv, unele ambalaje de sare pot avea o dată de „consum preferabil”, dar acest lucru nu înseamnă că sarea „expiră” în sensul tradițional și poate fi consumată chiar și după această dată.

Un alt aspect important este capacitatea mare a sării de a absorbi umiditatea din aer, ceea ce poate duce la formarea de bulgări. Acest lucru nu o face inutilizabilă, dar îi poate modifica textura, motiv pentru care se recomandă păstrarea sării într-un recipient etanș.

Un caz special este sarea iodată: iodul adăugat se poate degrada în timp, mai ales în condiții de umiditate și temperatură ridicate. Astfel, sarea iodată își poate pierde treptat conținutul de iod, dar nici în acest caz nu vorbim de o expirare propriu-zisă, ci doar de pierderea unui aditiv.

În general, este recomandat să nu folosim aceeași pungă de sare de masă sau sare de mare pentru mai mult de 5 ani de la deschidere.

- Publicitate -

Sursa: g4food

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE