Scutecele Domnului – prăjitura din Ajunul Crăciunului

0

Dragii noștri, pentru că suntem în Ajunul Crăciunului, în această săptămână vă propunem o rețetă tradițională din zona Moldovei. Este vorba despre Scutecele Domnului, o delicioasă prăjitură de post specifică acestor zile.

Tradiția spune că acest preparat este singurul fel de mâncare care se consumă în Ajunul Crăciunului. Potrivit tipicului, în ajun de Crăciun nu se consumă fierturi cu untdelemn, ci doar fructe și legume uscate ori fierte. În aceste condiții, gospodinelor le venea foarte greu să se arate ospitaliere cu musafirii ori colindătorii, vestitori ai Nașterii Domnului. De aceea, probabil, au inventat o prăjitură ce nu folosește nici un gram de untdelemn ori margarină.

Ingrediente

Pentru turte: 500 g faina albă, apă sare și o lingură cu ulei
Pentru însiroparea turtelor: zahar alb sau miere, apă, coaja rasă de portocală şi lamaie
Umplutura cu nucă: 400 g nuci măcinate, 200 g zahăr
Umplutura cu cânepa: 500 g seminţe de cânepă, 200 g cu zahăr, 4 căni cu apăscutecele-domnului_-turte-de-craciun-4

Mod de preparare

Prepararea turtelor: Turtele se pregătesc cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura. Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul să fie cât mai subţire. Turtele se coc la cuptor, pe aragaz, sau direct pe plita sobei. Foile, care trebuie să aibă aceeaşi formă şi dimensiune, se păstrează acoprite până în dimineaţa ajunului. A doua etapă de preparare constă în umplerea tartelor cu julfă, compoziţia care dă savoare desertului.

Siropul: Se pregateste un sirop apă cu zahar, coaja de lamaie/ portocala (opţional şi vanilie).

Umplutura cu seminţe de cânepă:  Sămânţa uscată de cânepă (julfa) se pisează într-o piuă sau se mărunţeşte cu robotul de bucătărie, după care se fierbe în apă, adăugând zahărul. Spuma care se ridică la suprafaţă se colectează şi se pune între foile înmuiate la rândul lor cu siropul pregătit anterior. Pe un platou se presară zahăr, coajă de lămâie rasă şi esenţă, se pune prima turtă, apoi se adaugă julfa. Prăjitura se face cu 20-25 de foi între care se asează umplutura. Se lasă câteva ore la însiropat, înainte de a fi consumată. Atunci când nu găsim seminţe din cânepă pentru umplutura, turtele însiropate se aşează umplu, una câte una, cu miezul de nucă amestecat cu zahăr.

scutecele-domnului_-turte-de-craciun-41

Secretul reţetei, spun gospodinele, este însiroparea turtelor.
Se pot tăia în forme pătrate sau romburi.

Cum se servește

Tradiţia spune că în Ajunului Naşterii Domnului, turtele împreună cu sarmalele de post, prunele uscate, un colac şi o sticlă de vin se binecuvântează la biserică și se dau de pomană, inclusiv colindătorilor.

Bucurie și pace alături de cei dragi!

Surse foto: http://divainbucatarie.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here