Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă

1

Cu toţii ştim cât de importantă poate fi umiditatea pentru piele, păr și sănătate generală, dar știai că este vitală şi pentru sănătatea casei? Dacă nivelul de umiditate scade prea mult, mobilierul şi casa se vor deteriora, iar anumiţi germeni vor prospera. Haide să vorbim despre nivelurile de umiditate pe care ar trebui să le ai în csaă şi despre diferite tehnici pentru a face acest lucru. CasoTeca îţi prezintă secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă.

De reţinut! Nivelul ideal de umiditate într-o locuinţă este de 45%. Orice valori sub 30% îndică o casă cu atmosferă uscată, iar ce depăşeşte 50% e mai mare.

Cum să măsori nivelul de umiditate interioară

Nimeni nu are un al şaselea simţ pentru a detecta umidtatea. Dar există câteva moduri simple în care poţi determina dacă umiditatea din casa dumneavoastră este prea mică sau ridicată.

Acumulare de aburi pe ferestre, umezeala şi mucegaiul care apare pe pereţi şi pe tavan este o indicaşie că gadul de umiditate este ridicat. Cazurile crescute de electricitate statică, uscarea şi crăparea vopselei de pe lucurile din casă indică niveluri scăzute de umiditate.

Dacă într-adevăr doriți să vezi care sunt nivelurile de umiditate din casă, atunci poţi cumpăra un dispozitiv numit higrometru, pentru a citi cu exactitate nivelurile de umiditate ale locuinței. Vei găsi în magazinele online astfel de aparate de la preţuri ce pornesc de la 35 de lei.

Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă
Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă

Ce trebuie să faceți dacă nivelul de umiditate este prea scăzut

În timpul iernii, în special, nivelul de umiditate scade, deoarece aerul rece are o umiditate mai mică decât aerul cald. Casele care utilizează încălzirea forțată a aerului au o problemă exacerbată deoarece cazanele utilizează combustia pentru a crea aer cald, arzând astfel cea mai mare parte a vaporilor de apă care au existat. Atunci când nivelul de umiditate scade, aerul înconjurător se simte mai rece decât în medii mai umede, și dăm drumul la căldură.

Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă
Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă

Umiditatea scăzută provoacă electricitate statică, uscarea pielii şi a părului, sensibilitate crescută la răceli și afecțiuni respiratorii și poate permite virușilor și germenilor să prospere. Pardoselile din lemn, mobilierul și mozaicurile se vor despica și se vor crăpa, vopseaua se va decoji, iar aparatele electrinice se poate deteriora din cauza nivelurilor scăzute de umiditate.

Amplasarea unui umidificator în locuinţă va remedia aceste probleme şi există mai multe tipuri standard dintre care poţi să alegi.

Evaporarea naturală

Adăugarea de umezeală în aer se face simplu, prin amplasarea unui recipient de apă pe sau lângă un radiator/calorifer sau alt sistem de încălzire a aerului. O altă metodă estă să laşi rufel la uscat pe calorifer.

Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă
Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă

Umidificator portabil

Cel mai obișnuit tip de umidificator este unul portabil, cum ar fi tipul pe care l-ați așezat pe podea sau pe altă suprafață şi care au un rezervor pentru apă. Acestea sunt ușor de utilizat şi există o varietate de stiluri și prețuri în funcţie de preferinţe şi buget.

Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă
Secretul invizibil pentru o casă cu adevărat sănătoasă

Ce trebuie să faceți dacă nivelul de umiditate este prea mare

Este posibil ca unele locuinţe să aibă prea multă umiditate, mai ales în anumite regiuni. Dacă nivelul de umiditate este ridicat, poţi observa condensul din casă, în special la ferestrele pe timpul iernii: când aerul cald, umed, intră în contact cu aerul rece de cealaltă parte a ferestrei, temperatura scade și aerul poate nu mai poate păstra vapori de apă, ceea ce duce la condens.
Dacă o locuință nu are ventilația mecanică și naturală adecvate, vaporii de apă diin exces din aer pot călători prin pereți și plafoane, provocând umezirea izolaţiei, decojirea vopselei de pe pereţi, muceăpirea lemnului şi apariţia mucegaiului. Iată câţiva paşi pentru a reduce umiditatea.
Dacă aveți un umidificator, opreşte-l. Utilizează un dezumidificator, în special în subsoluri şi pe timpul verii.
Foloseşte ventilatoarele în timp ce găteşti sau deschide o fereastră. Redu cantitatea de apă produsă în casă prin gătirea cu vase acoperite şi uscă rufele la exeterior. De asemenea, redu numărul de plante de interior.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here